Erişilebilirlik

Hristofyas: 'Kısmi Bir Anlaşma Yapılmayacak'


Kıbrıs Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas kalıcı bir çözüm için Türk tarafıyla yapılan görüşmelerde kısmi bir anlaşma yapılmayacağını söyledi.

Hristofyas dün başlayan yoğunlaştırılmış görüşmelerin ilk oturumunun ardından “her konuda anlaşmadıkça, toplu bir anlaşma olamaz” dedi.

Hiristofyas Kuzey Kıbrıs Türk Lideri Mehmet Ali Talat’la dünkü ilk görüşmenin iyi bir havada geçtiğini ve görüşmelere devam edeceklerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kıbrıs görüşmelerinden kısmi memnuniyet duyduğunu belirtti, liderleri esnek ve uzlaşmacı davranmaya çağırdı.

Türk ve Rum toplumu liderleri arasında bugüne kadar yapılan görüşmelerde en büyük anlaşmazlık konuları, iktidarın bölüşümü ve 1974 yılında evini terke zorlananların mal ve mülklerinin iadesi oldu.

Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas yoğunlaştırılmış müzakere süreci içinde 6 görüşme yapacak. Görüşmelerin ilki, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un ara bölgedeki resmi ikametgâhında yapıldı.

Toplantılara Talat ve Hristofyas’ın heyetleriyle birlikte, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer da katılıyor. Taraflar bugün ve yarın yeniden bir araya geliyor. Liderlerin 25, 26 ve 27 Ocak tarihlerinde yeniden bir araya gelmeleri de planlanıyor.

XS
SM
MD
LG