Erişilebilirlik

Hava Yolu Güvenliği


<!-- IMAGE -->

Noel günü bir Amerikan yolcu jetine yönelik başarısız düşürme girişiminin ardından yeni kurallar getirildi. Halen 14 ülkeden Amerika’ya gelen yabancı hava yolcularının ek güvenlik kontrolünden geçmesi isteniyor.

Listedeki dört ülke Suriye, Küba, İran ve Sudan terörü destekleyen ülkeler olarak sayılıyor ve hükümetlerinin sürekli uluslararası teröre destek verdiği belirlenmiş bulunuyor. Diğer onu, Cezayir, Libya, Somali ve Nijerya dahil, hava yolculuğunun Amerikan vatandaşlarını ve çıkarlarını hedef alan teröristler tarafından kullanılması riski büyük olan ülkeler. Liste, sürekli gözden geçirilecek ve üzerinde değişen koşullara ve risk değerlendirmesine göre değişiklik yapılacak.

Nijeryalı yetkililer, yeni denetleme kurallarının vatandaşlarına haksızlık olduğunu söylüyor. Yetkililer bombacı Ömer Faruk Abdülmuttalib adlı Nijeryalının saldırı için bir başka ülkede eğitilip yetiştirildiğini, Nijerya ile bir ilişkisi olmadığını ve bu olayın tüm Nijeryalılar için bir ölçü olarak kullanılamayacağını savunuyor. Yetkililer, Nijerya’da olaydan sonra hava güvenliği önemlerinin artırıldığına işaret ediyor.

Ancak yeni Amerikan hava güvenlik önlemleri, listedeki ülkelerden hiçbirinin vatandaşlarını lekeleme niyeti taşımıyor. Bu önlemler, New York ve Washington’daki 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra alınan önlemler gibi belirli bir olaya ve yükselen tehdite karşı yanıt oluyor. Güvenlik düzeyi artırıldığı için bu önlemler, ayrıca söz konusu ülkelerin hava yolcuları için de yararlı oluyor, benzer olaylarla karşılaşma riskini azaltıyor.

Gerçekte, yeni kurallar arasında etkili hava güvenliğinin sınırötesi olması gerektiğini kavrayan birçok ülkenin güvenlik yetkilileriyle danışılarak geliştirilen uzun vadeli, sürdürülebilir önlemler yeralıyor.

XS
SM
MD
LG