Erişilebilirlik

Cumhuriyetçiler Ulusal Güvenliği Koz Olarak Kullanmayı Düşünüyor


Başkan Barack Obama, Noel günü başarısızlıkla sonuçlanan saldırı girişimine benzer terör tehditlerini engellemek için daha fazla şey yapılması gerektiğini söyledi. Muhalefetteki Cumhuriyetçilerse Obama yönetiminin bu olayla baş etme şeklini eleştiriyor.

Başarısızlıkla sonuçlanan saldırı girişimi Obama’nın bugüne kadar güvenlik açısından verdiği en ciddi sınavlarından biri oldu. Başkan, çok geçmeden güvenlik konusunda daha atılması gereken adımlar olduğunu kabul etti.

Obama, “Daha iyi şeyler yapmamız lazım. Bunu da hemen yapmalıyız çünkü Amerikalılar’ın hayatı tehlikede” dedi.

Muhalefetteki cumhuriyetçiler yönetimin saldırı girişimini ele almada başarısız kaldığını savunuyor. Cumhuriyetçiler bu konuyu Kasım’daki ara dönem kongre seçimlerinde kullanmaya kararlı görünüyor.

Cumhuriyetçi Parti Genel Başkanı Michael Steele NBC televizyonuna bu konuda açıklamalarda bulundu.

Steele, “yönetimin sorumluluk alması ve kararlarının sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor. İçeride ve dışarıda etkileri olan kararlar için mutlaka hesap verilmeli. Bu noktada yönetim neler yaptığını değerlendirmeli” dedi.

Virginia Üniversitesi siyaset uzmanlarından Larry Sabato, saldırı girişiminin yeni yönetimin terör tehditlerine nasıl karşılık verdiğini görmek için bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Sabato, “Obama, çok fazla dış politika deneyimi olmayan daha çok ulusal konularda uzman bir başkan. Amerikalılar da doğal olarak başkanın bu tip konularla nasıl başa çıktığını görmek istiyor. Dolayısıyla böyle bir olaydan sonra Demokratlar’ın hızlı ve kararlı bir şekilde hareket etmesi gerekiyordu ama başarısız oldular” diyor.

Obama’nın, 2008’de başkan seçilmesinin altında geniş anlamda kamuoyunun ulusal ekonomi konusundaki değişim arzusu ve endişeleri yatıyordu. Ancak ilgi bir anda güvenlik konusuna ve başkanı bu konuda bekleyen sorunlara kaydı.

Matt Dallek, Washington’daki Partilerüstü Politika Merkezi’nde siyaset tarihçisi.

Dallek, “Seçim kampanyası sırasında ulusal güvenlik en önemli konu değildi çünkü ekonomi ön plandaydı. Şimdi Obama yönetimi Cumhuriyetçiler’in bu güvenlik zaafını kullanıp Başkan’ı ve Demokratlar’ı yıpratmasından korkuyor” diyor.

Ulusal güvenlik alanındaki sorunlar Obama için de güç bir döneme rastladı. Çünkü Obama, bu ay içinde Beyaz Saray’daki ilk yılını dolduracak.

Obama’nın imzası haline gelen ulusal politika girişimi, yani sağlık reformu, Kongre’de son kez tartışılıyor. Karmaşık ekonomik sinyaller de ekonominin durgunluktan ne zaman çıkacağı sorusunu akıllara getiriyor.

Obama göreve başladığında kamuoyu yoklamaları tamamen onun tarafındaydı. Ancak Larry Sabato’ya göre son dönemde Obama’ya destek oranı düştü.

Sabato, “Birçok ankette yüzde 50 ya da aşağısında onay oranı var. Bunun büyük bölümü ekonominin bir türlü toparlanamamış olmasından kaynaklanıyor. İşsizlik oranı da hala çift hanelerde. Yani Obama’nın fazla hata payı kalmadı” diye konuşuyor.

Ancak sorunlara rağmen Obama yine de popüler bir başkan. Cumhuriyetçiler’inse önce yeni liderler bulmaları ve başkanla politikalarına saldırmanın dışında tutarlı başka mesajlar da vermeleri gerekiyor.

Önümüzdeki haftalarda, başarısız saldırı girişimi enine boyuna konuşulurken başkan olarak Obama’ya duyulan güven de tartışılıyor olacak.

XS
SM
MD
LG