Erişilebilirlik

Yemen'de El Kaide'yle Mücadele


<!-- IMAGE -->

Nijerya doğumlu Ömer Faruk Abdülmuttalib, 25 Aralık Cuma Noel günü, Amsterdam’dan Detroit’e gitmekte olan bir Amerikan uçağında bomba patlatmak istedi. Ancak girişim uçak yolcuları ve kabin görevlileri tarafından önlendi.

O zamandan beri yapılan soruşturma Abdülmuttalib’in olaydan önce Yemen’e gittiğini gösterdi. Bölgenin en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen uzun bir süredir bölücü örgütlerle mücadele ediyor. Bu yetmiyormuş gibi el Kaide’nin ülkedeki varlığı giderek artıyor. Yemen’e gittiğinde Abdülmuttalib’in “Arap el Kaidesi” adlı el Kaide bağlantılı örgüte katıldığı sanılıyor. Abdülmuttalib’i bu örgüt eğitti ve verdiği patlayıcı maddeyi Amerika’ya giden bir uçakta patlatması için talimat verdi.

“Arap el Kaidesi” adlı örgüt Amerika’ya ilk kez saldırmadı. Örgütün son yıllarda Yemen’de, devlet daireleriyle, Batı şirketlerine ait büyükelçilik, otel ve lokantalara yaptığı bombalı saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 2008 yılında Sana’daki Amerikan büyükelçilik binası önünde iki otomobil bombalanmış ve militanlar binaya girmeye çalışmıştı. Çatışmada ölen 16 kişiden biri Amerikalıydı.

Dolayısıyla Amerika Yemen hükümetiyle ilişkilerini güçlendirmeye karar verdi. Washington, Yemen hükümetiyle elindeki istihbaratı paylaşmaya başladı; güvenlik kuvvetlerinin eğitimine, modern araç gereçlerle donatılmasına destek sağladı ve el Kaide militanlarının vurulabilmesi için Yemen ordusuyla işbirliği yaptı. Başkan Barack Obama, işbirliğinin sonuçlarının bilindiğini, 25 Aralık’tan önceki operasyonlarda örgütün üsleri, eğitim kamplarının tahrip edildiğini, liderlerinin ortadan kaldırıldığını söyledi. Başkan, Noel günü saldırı girişimini planlayan kişilerden de er geç hesap sorulacağını vurguladı.

Amerika’nın dünyanın her köşesine uzanmış bir şiddet ve nefret şebekesine karşı savaş açmış olduğunu belirten Obama, Amerika’nın kendini savunmak ve el Kaide’yi yok etmek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Amerika’nın, el Kaide’nin üstlenmeye çalıştığı Afganistan ve Pakistan’daki kaynaklarını önemli ölçüde arttırmasını nedeni de bu. Başkan, Amerika’nın amacının el Kaide ve müttefiklerini zararsız hale getirmek ve Afganistan’la Pakistan’a tekrar yerleşmelerini önlemek olduğunu belirtti.

Başkan, devamla, istihbarat görevlileri, polis ve diğer güvenlik kuvvetlerinin can güvenliğini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını ve Amerika’yı güvenli tutmak için gereken hiçbir araç gereci onlardan esirgemeyeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG