Erişilebilirlik

'Yönetim Boşluğu Yemen'i Teröristler İçin İdeal Kılıyor'


Arap Yarımadası’nın güney ucundaki stratejik konuma sahip Yemen, birçok uzmana göre Arap dünyasının en yoksul ve en kanunsuz ülkelerinden biri. Su sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığı ve nüfus patlaması beklenen Yemen’in ana gelir kaynağı olan petrol de giderek azalıyor. Uzmanlar, bu durumun, Yemen’i El Kaide’nin yuvası haline getirebileceğini söylüyor.

Yemenli yetkililer de, Amsterdam-Detroit seferini yapan bir yolcu uçağını havaya uçurma girişiminde bulunmakla suçlanan Nijeryalı’nın, son haftalarda Yemen’de bulunduğunu doğruladı.

Yemen’deki El Kaide üyeleriyle eğitim gördüğünü söyleyen Ömer Faruk Abdülmuttalip, Noel günü Amsterdam’dan Detroit’e gidecek yolcu uçağına iç çamaşırlarının içinde dikilmiş patlayıcılarla bindi.

Yemen Enformasyon Bakanı Hasan el-Lozy, Abdülmuttalip’in ülkede bir süre kaldığını doğruladı. Bakan “Yemen’e, iki kere, Arapça öğrenme bahanesiyle gelmiş. Önce 2004’ten 2005’e kadar kalmış. İkinci kez de Ağustos ayında gelmiş ve Aralık ayının son haftasında Yemen’den ayrılmış,” açıklamasını yaptı.

Yemenli Bakan, Amerikan vizesi de dahil birkaç dost ülke vizesi bulunan Abdülmuttalip’in Yemen’den öğrenci vizesi aldığını söylüyor.

'ABD 2000'den Bu Yana Yemen'i Dikkatle İzliyor'

Uzmanlar, El Kaide’nin Yemen’de güçlendiği görüşünde. Yeni Amerika Güvenlik Merkezi’nden Richard Fontaine, buna şaşırmıyor. Fontaine “Yemen’de, El Kaide’nin yeşermesi için uygun koşullar var. Merkezi hükümet, ülkenin tümünde yeterli kontrol kuramıyor,” diyor.

Fontaine, Amerika ve Yemen’in, Yemen’deki El Kaide’ye karşı ortak mücadele verdiklerini söylüyor. Amerika, 2000 yılında USS Cole savaş gemisinin El Kaide militanlarınca bombalanması ve 17 denizcinin ölmesinden beri Usame Bin Ladin’in memleketi olan Yemen’i yakından izliyor. “Arap Yarımadası’ndaki El Kaide” adlı örgüt, Internet’te yayınladığı açıklamada, Detroit uçağına yönelik başarısız bombalama girişiminin sorumluluğunu üstlendi. Örgüt, saldırı girişiminin, Amerika’nın, Yemen hükümetine destek vermesine misilleme olduğunu bildirdi. Ancak Fontaine, örgütün bu kadar çabuk davranmasına şüpheyle bakıyor.

Uzman, “El Kaide’nin diğer faaliyetlerine baktığımızda çok önceden plan yaptıklarını görüyoruz. Misilleme için çok hızlı hareket etmeleri mümkün, ancak yaptıkları propaganda ve kullandıkları söylem, bu olaydan yararlanmak istediklerini gösteriyor,” diyor.

Fontaine, Amerika’nın Yemen’deki El Kaide’yi önemseyerek akıllılık ettiğini ve bu ülkeye yardıma devam etmesi gerektiğini söylüyor: “Yemen’de çıkacak bir istikrarsızlık, tüm Arap Yarımadası’na dalga dalga yayılır. Bu bölgede istikrarı sağlamak, yıllardır Amerika’nın en büyük hedeflerinden biri.”

Bu arada Başkan Barack Obama da nerede olurlarsa olsunlar, tüm teröristler üzerinde baskı kurmaya devam edeceklerini bildirdi.


XS
SM
MD
LG