Erişilebilirlik

Amerika Bazı Yabancıların Vizelerini İptal Etti


Amerika Dışişleri Bakanlığı, bir Nijerya vatandaşının Noel günü Detroit’te bir yolcu uçağını düşürme girişiminin ardından, bazı kişilere verdiği seyahat vizelerini iptal etti. Bununla birlikte yetkililer, vizeleri iptal edilen kişilerin sayısının fazla olmadığına dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı, son değerlendirmeyle vizeleri iptal edilen kişiler arasında, hapse atılan Nijeryalı saldırgan Ömer Faruk Abdülmuttalib’in de bulunduğunu açıkladı.

Abdülmuttalib’in babası, oğlunun radikal örgütlerin ağına düştüğü ve Yemen’e gittiği konusunda Amerikan istihbaratını uyarmıştı. Başkan Obama, buna rağmen Abdülmuttalib’in Amerika’ya giden uçağa binmiş olmasının istihbarat servislerinin hatası olduğunu söylemişti.

Nijeryalı babanın Amerikan büyükelçiliğinde istihbarat görevlileriyle yaptığı görüşmenin kayıtları Washington’a da iletildi. Ama Abdülmuttalib’in çokgirişli Amerikan vizesi buna rağmen iptal edilmedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı P.J. Crowley, güvenlik durumunun yeniden gözden geçirildiğini ve bazı kişilerin Amerikan vizelerinin iptal edildiğini, bazılarının da Amerika’ya gelmesi yasaklanan kişiler listesine alındığını bildirdi. Crowley, yeni değerlendirmenin tüm dünyadaki Amerikan konsolosluklarını kapsadığını söyledi, ama tam olarak kaç kişinin bu uygulamadan etkilendiğini açıklamayı reddetti.

Bununla birlikte Amerikalı sözcü, ülkeyi ziyaret etmek isteyenlere kapılarının hala açık olduğunu, yeni uygulamanın meşru koşullarda yapılacak ziyaretleri engellemeyi amaçlamadığını belirtti. Amerika bir süre önce aralarında Yemen ve Nijerya’nın bulunduğu 14 ülkeden gelen ziyaretçilere yönelik güvenlik önlemlerini artırmayı kararlaştırmıştı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, buna rağmen bu ülkelerden gelecek ziyaretçilere de kapılarını kapatmadıklarını belirtti.

P.J. Crowley, son karardan dolayı bu 14 ülkenin hükümetlerinden de şikayetler aldıklarına değindi, ancak ayrıntı vermedi. Sözcü, Amerika’nın iki gündür kapalı tutulan Yemen’deki büyükelçiliğini yeniden açma kararının mevcut vize başvurularını değerlendirmeyi sürdürmek için alındığını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından bu yana bin 700 kişinin vizesinin iptal edildiğini hatırlattı ve 25 Aralık’tan bu yana vizeleri iptal edilen kişilerin sayısının çok daha az olduğuna dikkati çekti. Crowley, bunun nedeninin de mevcut güvenlik işlemlerinin güvenilir olmasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG