Erişilebilirlik

'Terörle Mücadele Reformu Hızla Uygulanacak'


Başkan Barack Obama, Amerika'nın terörle mücadele sisteminde yapılacak reformların hızla uygulanacağını açıkladı. Beyaz Saray'da ulusal güvenlik yetkilileriyle bir araya gelen Obama, istihbarat sisteminde ciddi bir başarısızlık yaşandığının ortaya çıktığını söyledi.

'Sistem Başarısız Oldu'

Başkan Barack Obama, sistem hatasının az kaldı bir facia ile sonuçlanacağını vurguladı.

Obama, Amerikan istihbarat kurumlarının saldırı girişiminde bulunan Ömer Faruk Abdülmutallib'in Yemen'e gittiğinden haberdar olduğunu; başka uyarılar da aldığını; el Kaide'nin Yemen'deki örgütlenmesinin Amerika'ya saldırı düzenlemeyi hedeflediğini bildiğini de hatırlattı.

Obama, "Amerikan devleti bu saldırıyı engellemek için yeterli bilgiye sahipti, ancak bilgiler arasında bağlantı kurmayı başaramadı" dedi.

İstihbaratın iyi değerlendirilemediğini kaydeden Obama, "Bu kabul edilemez, buna tahammül edemem," dedi.

Sistem Gözden Geçiriliyor

Obama saldırı girişiminin ardından havalimanlarındaki güvenlik önlemlerinin ve istihbarat sisteminin gözden geçirilmesini istedi. Obama, sistem başarısızlığı konusundaki önraporunu bugün sunulduğunu ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

İstihbarat ve terörle mücadele alanında daha etkili olunması gerektiğini söyleyen Obama, bu tür bir olayın tekrar yaşanmaması için kararlaştırılan reformların hızla uygulanmasını istedi.

Havalimanlarındaki güvenlik önlemlerinin geliştirileceğini açıklayan Obama, patlayıcı tarama ekiplerinin sayılarının arttırılacağını ve terör tehdidinin önlenmesi için uluslararası işbirliğine daha fazla önem verileceğini vurguladı.

Obama, teröristleri izleme ve vize kayıtlarının da gözden geçirildiğini açıkladı. Obama önümüzdeki günlerde ek önlemlerin de açıklanacağını kaydetti.

El Kaide terör örgütünün Amerikalıları öldürmeye kararlı olduğunu kaydeden Obama, örgütü "bozma, dağıtma ve yenilgiye uğratmayı" hedeflediklerini yineledi.

Bu arada, Obama, Guantanamo askeri hapishanesinin kapatılması kararı konusunda bir değişiklik bulunmadığını; ancak Guantanamo'daki zanlıların Yemen'e sevkinin şimdilik durdurulduğunu açıkladı.

Nijerya vatandaşı Ömer Faruk Abdülmuttalib, Noel günü Amsterdam - Detroit seferi yapan yolcu uçağını patlatmaya çalışmış, ancak patlayıcılarını ateşleyemeyince diğer yolcular tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Abdülmuttalib'in adı Amerikan istihbarat kurumlarının listesinde olduğu, ancak uçuş yasağı listesine girmediği gerekçesiyle uçağa binmesi engellenmişti. Abdülmuttalib hakkında istihbarat bilgisi bulunmasına rağmen vizesinin iptal edilmemesi de kurumlar arasındaki kopukluğa işaret etti.

Amerika dün havalimanlarında, 14 ülkenin vatandaşlarına ek güvenlik kontrolü uygulama kararı aldı.

Amerika Ulaşım Güvenliği Dairesi Afganistan, Cezayir, Irak, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Somali ve Yemen’den gelen yolcuların daha sıkı güvenlik kontrolünden geçirileceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’nın teröre destek veren ülkeler listesinde bulunan Küba, İran, Sudan ve Suriye’den gelen yolcular da ek güvenlik kontrolünden geçecek. Bu ülkelerden gelen veya bu ülkelerde aktarma yapan yolcuların üstleri elle aranacak, vücut taramasından geçirilecek ve bavulları patlayıcı madde için taranacak.

Noel günü yaşanan saldırı girişiminin ardından Amerika ve Avrupa’daki havalimanlarında güvenlik önlemleri de arttırıldı.

XS
SM
MD
LG