Erişilebilirlik

Obama Üst Düzey Güvenlik Yetkililerini Topladı


Amerikan uçağını bombalama girişiminin ardından Başkan Barack Obama güvenlik ihtiyaçlarını ele almak üzere yüksek düzeydeki istihbarat ve güvenlik yetkililerini toplantıya çağırdı. Başkan, dün Merkezi İstihbarat Örgütü CIA ve kendi terörle mücadele uzmanı baş danışmanıyla Beyaz Saray’da görüştü. Obama görüşmelerine bugün de devam edecek.

Başkan El Kaide’yle bağlantılı olduğu sanılan Nijeryalı gencin bir Amerikan uçağına patlayıcı sokmasının nasıl mümkün olabildiği konusunda tüm istihbarat kuruluşlarının inceleme yapmasını istedi. Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttaleb, Noel günü Detroit’e giden uçakta üzerindeki patlayıcıları ateşlemek istemiş, ancak patlayıcılar çalışmamıştı. Saldırgan daha sonra uçağın diğer yolcuları tarafından etkisiz hale getirilmişti.

Amerika dün havalimanlarında, 14 ülkenin vatandaşlarına ek güvenlik kontrolü uygulama kararı aldı.

Amerika Ulaşım Güvenliği Dairesi Afganistan, Cezayir, Irak, Lübnan, Libya, Nijerya, Pakistan, Suudi Arabistan, Somali ve Yemen’den gelen yolcuların daha sıkı güvenlik kontrolünden geçirileceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı’nın teröre destek veren ülkeler listesinde bulunan Küba, İran, Sudan ve Suriye’den gelen yolcular da ek güvenlik kontrolünden geçecek. Bu ülkelerden gelen veya bu ülkelerde aktarma yapan yolcuların üstleri elle aranacak, vücut taramasından geçirilecek ve bavulları patlayıcı madde için taranacak.

14 ülkenin arasında bulunan Nijerya, vatandaşlarına yeni güvenlik önlemleri uygulanmasını protesto etti. Nijerya İstihbarat Bakanı Dora Akunyili vatandaşlarına ayırımcılık uygulandığını kaydederek,”tek bir kişinin davranışı yüzünden 150 milyondan fazla insanı cezalandırmak doğru değildir” dedi.

Noel günü yaşanan olayın ardından Amerika ve Avrupa’daki havalimanlarında güvenlik önlemleri arttırıldı.

XS
SM
MD
LG