Erişilebilirlik

Almanya Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye'ye Resmi Ziyaret


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretine yarın başlıyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin gündemde olduğu ve tartışıldığı ülkelerin başında Almanya geliyor. Başbakan Angela Merkel’in yıllardır savunduğu‚ imtiyazlı ortaklık önerisine karşı çıkan ve AB ile Türkiye arasında yapılan sözleşmelere sadık kalınması ilkesini Federal Hükümet’in protokolüne aldıran Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin Ankara ziyareti iki ülkede de merakla bekleniyor. Westerwelle, Almanya’da, Liberaller olarak bilinen Hür Demokrat Parti FDP’nin de Genel Başkanı.

Yarın partisinin geleneksel Yeni Yıl Kongresi’ne katılacak Westerwelle, akşam saatlerinde Ankara’ya gidecek. Perşembe sabahı Anıtkabir'e çelenk koyduktan sonra ilk görüşmesini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirecek olan Alman bakanın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da biraraya gelmesi bekleniyor. Westerwelle’nin Perşembe akşamı İstanbul'a geçeceği ve burada Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile görüşeceği haber veriliyor.

Alman yetkililere göre, Westerwelle'nin Türkiye’deki görüşmelerinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra, Orta Doğu sorunu ve bölgesel istikrar gibi konular ele alınacak. Almanya Dışişleri Bakanı, Ankara’da bir araya gelen‚ İkinci Büyükelçiler Konferansı’na da katılacak ve burada bir konuşma yapacak. FDP’ye üye Türklerin oluşturduğu Liberal Türk-Alman Birliği Başkanı Yankı Pürsün, Westerwelle’nin 200 kadar Türk büyükelçisinin önünde yapacağı konuşmanın önemli olduğunu vurguluyor.

Berlin’deki siyasi yorumcular, Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak bakan Westerwelle’nin Ankara’da vereceği olumlu mesajların Alman hükümetinde gerilime yol açabileceğini savunuyor. Hükümetin Birlik Partileri kanadı, Türkiye’nin üyeliğine karşı tavır alıyor. Yankı Pürsün, Westerwelle’nin bu konudaki yapıcı tavrının süreceğini, ancak sonuçta Türkiye’deki reform sürecinin belirleyici olacağını belirtiyor.

Westerwelle’nin Türkiye ziyaretinde, İstanbul'da açılacak Türk-Alman Üniversitesi, Tarabya'da kurulacak Alman Sanatçılar Akademisi gibi konuların da gündeme gelmesi bekleniyor. Westerwelle 8 Ocak Cuma günü İstanbul'dan ayrıldıktan sonra, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni de ziyaret edecek, 11 Ocak Pazartesi günü Almanya'ya dönecek.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG