Erişilebilirlik

Bernanke: 'Mali Krizi Önlemek İçin Yeni Düzenlemeler Yapılmalı'


Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke gelecekte mali krizlerin ortaya çıkmasını önleyecek en iyi yolun, yeni düzenlemeler olacağını söyledi. Bernanke ayrıca, faiz oranlarını yükseltmeyeceği konusunda garanti de vermedi.

Amerikan Ekonomi Birliği’nin Atlanta’daki toplantısında konuşan Ben Bernanke, konut fiyatlarının aşırı yükselmesine faiz oranlarının düşük olmasının değil, bankaların müşterilerin ödeme koşullarına dikkat etmeden kredi açmalarının yol açtığını belirtti. Amerika’da konut piyasası 2008 yılında çökmüş ve dünya çapında durgunluğa yol açmıştı. Merkez Bankası başkanı bunu modern tarihin en kötü durgunluğu olarak niteledi.

Bernanke böyle bir durumun bir daha tekrarlanmaması için finans sektörünü daha sıkı kontrol altına almak gerektiğine işaret etti. Bernanke bu reformlar yapılmaz veya yetersiz olursa, aşırı spekülasyonun para politikalarıyla engellenebileceğini de kaydetti.

Bernanke para politikasının tehlikeli bir araç olduğunu da belirterek, faizleri yükseltmenin ekonomiyi zayıflatacağına işaret etti.

Merkez Bankası’nın faizleri düşük tutarak konut sektöründe spekülatif bir canlılığa sebep olduğu iddia ediliyor. Ancak Bernanke, 2001’deki 11 Eylül terörist saldırısı ile ertesi yıl şirketler dünyasındaki skandallar nedeniyle ekonomiyi canlı tutabilmek için düşük faize ihtiyaç olduğunu savundu. Merkez Bankası başkanı, konut piyasasındaki spekülasyonu önlemenin en iyi yolunun para politikası değil, güçlü düzenlemeler olduğunu savundu.

Amerika Temsilciler Meclisi geçen ay finans sistemini düzenleyecek ve tüketiciler için daha sağlam güvenceler getirecek bir yasayı kabul etti. Obama yönetiminin bu girişimine şiddetle karşı çıkan Cumhuriyetçilerin Senato’da direnmeleri bekleniyor.

XS
SM
MD
LG