Erişilebilirlik

31 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times El Kaide’nin Yemen’i yeni bir Afganistan yapmaya çalıştığını belirtiyor. Gazete, buna karşılık Amerika’nın Yemen’deki faaliyetlerini sadece terörle mücadele ile sınırlandırmaması gerektiğini vurguluyor:

“Amerikalı yetkililer, Yemen’in ekonomik kalkınmasını desteklemek amacıyla aylardır Suudi Arabistan, Avrupa ve Dünya Bankası ile ortak çalışmalar yürütüldüğünü kaydediyor. Bu sürecin hızlandırılması gerekiyor. Ayrıca Yemen hükümeti ile düşmanları arasında bir uzlaşma sağlanması için de çaba harcanmalıdır. Bunun dışında cihat yanlılarının yeni kadrolar edinmesine olanak sağlayan cezaevi sisteminde de reforma gidilmelidir. Afganistan ve Pakistan’ın ardından Yemen’in de gündeme gelmesi Amerika’da kaygı yaratıyor. Ancak Noel’de düzenlenen saldırı girişimi Yemen’in bir kaos ortamına terk edilmemesi gerektiğini gösteriyor. El Kaide’nin kendisine yeni bir üs yaratmasına izin verilmemelidir.”

Christian Science Monitor saldırı girişimi sonrasında politikacıların birbirini suçlayan açıklamalarını eleştiriyor. Gazete, suçlu aramaktan vazgeçilmesini ve güvenlik önlemlerinin artırılmasını istiyor:

“Teröristler Amerika’yı korkuya ve paniğe sürüklemek istiyorlar. Politikacıların ve hükümet görevlilerinin birbirilerine düşmesini ve bir iş yapamaz hale gelmesini istiyorlar. Yolcuların inişe bir saat kala ayağa kalkmalarının yasaklanması veya dizlerini battaniye ile örtmelerine izin verilmemesi gibi abartılı önlemler, teröristlerin amacına ulaşmasına hizmet edecektir. Ayrıca alınacak bir önlemin diğer önlemlerin karşısına konulması da büyük hata olur. 11 Eylül saldırılarını araştıran komisyonun raporunda da belirtildiği gibi tek bir önlem bütün sorunların çözümü olamaz. Teröristler bu başarısız saldırı girişiminden gereken dersi çıkartacaktır. Amerika’nın da bunu yapması gerekiyor.”

Washington Post Amerikan bankacılık sisteminde istikrarın sağlandığını ve artık reform zamanının geldiğini yazıyor. Gazete, Merkez Bankası’nın bankaları sonsuza kadar destekleyemeyeceğini vurguluyor:

“Mali sistemle ilgili en önemli sorulardan birisi hala cevaplanmış değil. Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük kuruluşlar hangileridir? Finans kuruluşları piyasa disiplini olmadan, sermayelerini doğru biçimde kullanamazlar. Ancak devletin ayrım gözetmeden bütün finans kuruluşlarını desteklemesi piyasa disiplini anlayışına zarar veriyor. Aşırı risk alma geleneği ve bitmek bilmeyen kurtarma operasyonları sonsuza kadar süremez. Bankaların bu yıl beklenenden daha iyi bir performans göstermesinin nedeni, devletin bütün bankalara destek vereceği inancıydı. Bu politika, bir kriz anında geçerli olabilir. Ancak, kalıcı bir reformun yerini tutamaz.”

Los Angeles Times da ekonomiye devlet müdahalesinin krizin daha da derinleşmesini önlediğini belirtiyor. Ancak gazete, artık daha uzun vadeli sorunlara odaklanmak gerektiğini savunuyor:

“Konut piyasasından gelen olumsuz veriler, tüketicilerin karamsarlığını daha da artırabilir ve ikinci bir kriz dalgasına yol açabilir. Böyle bir durumda Obama, bir yandan kamuoyunun güvenini sağlamaya çalışırken bir yandan da yeni bir kurtarma paketini devreye sokmak zorunda kalabilir. Obama, muhafazakar muhaliflerini hiçbir zaman ikna edemeyebilir. Ancak ekonominin düzelmesiyle birlikte, kurtarma operasyonlarından vazgeçip bütçeyi nasıl kontrol altına alacağına ilişkin bir plan hazırlarsa, daha başarılı olabilir. Yönetim, tüketicilere ve yatırımcılara dev bütçe açığının kalıcı bir düzenleme değil, geçici bir önlem olduğunu göstermelidir.”

XS
SM
MD
LG