Erişilebilirlik

30 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Noel’de bir uçağın bombalanma girişiminin ardından gözlerin Yemen’e çevrildiğini belirtiyor. Gazete, Washington’un son dönemde Yemen hükümetiyle birlikte El Kaide’ye karşı operasyonlar düzenlediğini hatırlatıyor:

“Somali gibi Yemen’de de merkezi devlet otoritesinin çökmeye başlaması, önümüzdeki yıllarda Amerika’nın bu ülkede çok yönlü ve koordineli bir mücadele vermesini gerektirebilir. Yemen’de yaşanan sorunlar, Amerika’nın kaynaklarını Afganistan’da boşa harcadığı anlamına mı geliyor? Elbette gelmiyor. Çünkü El Kaide’nin merkez üsleri hala Afganistan-Pakistan sınır bölgesinde bulunuyor. Gerçek şu ki, aşırı İslamcılara karşı verilen mücadelenin birçok cephede birden yürütülmesi gerekiyor. Yemen ve Somali gibi ülkelerde şimdilik Amerikan kara kuvvetlerine ihtiyaç duyulmuyor. Ancak tıpkı Afganistan’da olduğu gibi, bu ülkelerde de sadece askeri önlemlerle sınırlı bir strateji terör tehdidini ortadan kaldırmaya yetmeyecektir.”

New York Times ise Noel’de bir yolcu uçağına düzenlenen saldırının şans eseri ve yolcuların cesaretiyle önlendiğini hatırlatıyor. Gazete, bu durumu güvenlik önlemlerinin çöküşü olarak tanımlıyor:

“Güvenlik önlemlerinin işe yaramamasından herkes sorumludur. 11 Eylül saldırıları öncesinde eldeki ipuçlarını değerlendirmediği ve sonraki yedi yılda iç güvenlik sistemini geliştirmediği için Bush yönetimi sorumludur. Gerekli düzenlemelerin yapılmasını önlediği için Kongre sorumludur. Yetersiz olduğu bilinen güvenlik önlemlerini bugüne kadar geliştirmek için hiçbir adım atmayan Obama yönetimi de sorumludur. Artık, ulusal güvenlikle ilgili meseleleri siyasi amaçlara alet etmenin veya ertelemenin hiçbir mazereti olamaz.”

Christian Science Monitor Obama’nın İranlı muhaliflere destek mesajı vermesini istiyor. Gazete, Obama’dan İran’ın Nobel ödüllü insan hakları savunucusu Şirin Ebadi ile görüşmesini istiyor:

“İran’da huzursuzluk giderek artıyor. Böyle bir dönemde Obama’nın da Ebadi’yi Beyaz Saray’a davet etmesi gerekiyor. Bu davet, İranlı muhaliflere Obama’nın da Ebadi ile aynı değerleri savunduğu mesajını verecektir. Obama şimdiye kadar düşman yönetimlerle çatışmak yerine onlarla diyaloga girmeyi tercih etti ve yabancı muhaliflerle bir araya gelmekten kaçındı. Obama’nın İranlı muhaliflerin temsil ettiği evrensel değerleri gündeme getirmesi Amerikan dış politikasında olumlu bir değişikliğin işareti olarak yorumlanabilir. Ancak İran’da protestoların giderek yayılmasının beklendiği bir dönemde, Obama da Ebadi’yi misafir ederek açıkça taraf olmalıdır.”

Los Angeles Times Irak’ta sağlanan ilerlemeye rağmen, mülteci sorununun hala çözülmediğini vurguluyor. Gazete, Amerika’yı da bu konuda sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyor:

“Birleşmiş Milletler, 88 bin Iraklının başka bir yere yerleştirilmesi gerektiğini tahmin ediyor. Bu insanların yarısının Amerika tarafından kabul edilmesi bekleniyor. Ayrıca Irak’ın da düşman gruplar arasında uzlaşma sağlayarak ve iskan sorununu çözerek mültecilerin önemli bir kısmının evlerine dönmelerini sağlaması gerekiyor. Artık bu sorunu çözme konusundaki siyasi iradesini gösteren Amerika’nın bunu insani ve doğru bir biçimde yapması gerekiyor. Bunun için de mültecileri kabul eden ülkelere daha fazla yardım yapılmalı, Iraklı göçmenlerin Amerika’ya gelişleri kolaylaştırılmalıdır. Amerikan askerleri geri çekilmeye hazırlanırken, Iraklı mültecilere karşı sorumluluklarımızı da unutmamalıyız.”

XS
SM
MD
LG