Erişilebilirlik

Alman Ekonomisinin Son Bir Yılı


2009, Almanya için zor geçen bir yıl oldu. Küresel kriz yüzünden ekonomisi sarsılan Almanya’da yeni bir hükümet iktidara geldi.

Almanya'da bu yıla damgasını vuran olayların başında ekonomik kriz ve 27 Eylül’de yapılan genel seçimler geldi. Dünyada neredeyse vurmadık ülke bırakmayan mali kriz, Almanya’yı birçok ülkeden daha olumsuz etkiledi. Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya krize karşı ekonomik paketler uyguladı. Önce 400 milyar Euroluk bir paketle finans kuruluşları ve bankalara yardım eden hükümet, ardından iç piyasada canlılığı sağlamak ve orta ölçekli firmalara destek olmak amacıyla 50 milyar Euroluk ikinci bir paket sağladı. Ancak buna rağmen ülke yılın büyük bir bölümünü resesyonda geçirdi. İç piyasada daralma beklenenden iki kat daha fazla çıkarken, ekonomisi ihracata dayalı olan Almanya’ya gelen endüstri siparişlerinin yüzde 25 oranında azalması, daralmanın yıl boyunca yüzde beşlerde seyretmesine neden oldu. Seçim yılı olması nedeniyle işsizliğin artmasına engellemek için özellikle otomotiv branşına destek sağlayan hükümet hurda primi ödemeleri ile otomotivcilik branşını ayakta tutabildi. Korkulan kitlesel işten çıkarmalar yaşanmadı, ancak kurtarma ve mali destek fonlarını borçlanarak sağlayan ülkenin bütçeyi dengeleyebilmek için önümüzdeki yıllarda çok sıkı tasarrufa gitmesi bekleniyor. Erlangen Üniversitesi’nden ekonomist Alp Bahadır, Başbakan Angela Merkel’in izlediği stratejinin doğru olduğunu savunuyor.

Almanya’da yılın siyasete damga vuran olayı ise, 27 Eylül’de gerçekleşen federal seçimler oldu. Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ve Başbakan Angela Merkel, oy kaybına rağmen seçimi kazanırken, Sosyal Demokratlar aldıkları yüzde 23 oy oranı ve tarihi bir yenilgiyle muhalefet sıralarında yer almak zorunda kaldılar. Seçimde süpriz bir çıkış yaşayan Hür Demokrat Parti FDP, Birlik Partileri’nin koalisyon ortağı oldu, yeni Dışişleri Bakanlığına ise, Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakan Guido Westerwelle getirildi. Westerwelle, koalisyon protokolunda, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ahde vefa lkesinin kabul edilmesin sağladı. Yeni Federal Parlamento’da beş Türkiye kökenli milletvekili yer alırken, Almanya’daki Türk lobiciliğinin en önemli isimlerinden olarak tanımlanan Sol Parti Federal Millevekili Profesör Hakkı Keskin, parlamentoya ve siyasete veda etti.

Almanya 2009’da Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20.Yıldönümü’nü görkemli törenlerle kutladı. Winnenden bir okulda yaşanan ve 17 öğrencinin ölümüyle sonuçlanan katliam, Opel firmasının satışı sürecinde, General Motors’un sürekli değişen tavrı nedeni ile ABD ile ilişkilerin gerilmesi ve 4 Eylül'de Afganistan'ın Kunduz vilayetinde bir Alman komutanın emriyle düzenlenen hava harekatında onlarca sivilin ölümü yılın diğer manşet haberleri oldu. Kunduz’daki olayın boyutlarını kamuoyundan gizledikleri ortaya çıkan Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı istifa etmek zorunda kalırken, oluşturulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nda Başbakan Angela Merkel’in ve Alman Ordusu’nın hatasını itiraf eden yeni Savunma Bakanı Theo von Guttenberg’in de Ocak ayında ifade verecek olmaları, bu konunun 2010’da gündemde kalacağını gösteriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG