Erişilebilirlik

İran'da Muhalefete Baskı Sürüyor


İran hükümeti, muhalefete baskıyı arttırırken öndegelen reformcuları tutuklamaya devam ediyor.

Muhalif gruplar, Nobel barış ödülü sahibi Şirin Ebadi’nin kızkardeşi, muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi’nin kayınbiraderi ve tanınmış bir gazeteci dahil 10 kişinin tutuklandığını bildirdi. Daha önce de sekiz tanınmış muhalif gözaltına alınmıştı.

Bu arada muhalefete ait İnternet siteleri Tahran’da bir üniversitede, öğreniclerle güvenlik güçleri arasında yeni çatışmalar çıktığını bildirdi.

İran yönetimi karşı saldırıya geçerek devlet televizyonunda ülke çapında düzenlenen hükümet yanlısı gösterileri yayınladı. Isfahan’daki gösteride bir grup siyah çarşaflı kadın dini lider Ayetullah Ali Hamaney lehine slogan atarken görüldü.

Siyasi liderler Batı’yı sert bir dille suçlarken güvenlik güçleri önde gelen muhalifleri tutuklamaya devam etti.

Son tutuklananlar arasında yeğeni Pazar günkü gösterilerde öldürülen muhalefet lideri Mir Hüseyin Musavi’nin kayınbiraderi Şapur Kazimi de bulunuyor.

Ayrıca Nobel barış ödülü sahibi Şirin Ebadi’nin kızkardeşi Nuşin Ebadi ve tanınmış 5 gazetecinin de tutuklandığı bildirildi.

Meclis Başkanı Ali Laricani, muhalefeti sert bir dille eleştirerek göstericileri “dinsizler ve karşı devrimciler” olarak niteledi.

Laricani, meclisin İçişleri ve İstihbarat Bakanlıkları ve adli makamlar dahil hükümetten bu kişileri tutuklamasını istediğini söyledi. İslam devrimine karşı çıkan bu kişilere acımadan sert cezalar verilmesi gerekebileceğini belirten Laricani son gösterilerin Amerika ve diğer Batılı ülkeler tarafından kışkırtıldığını da öne sürdü. Laricani, Başkan Barack Obama’nın açıklamasını da eleştirdi ve Obama’nın önce Amerikan askerlerinin Guantanamo, Afganistan ve Irak’taki insan hakları ihlallerine bakması gerektiğini söyledi. Obama İran hükümetini masum vatandaşlarına karşı şiddete dayalı adaletsiz baskı uygulamakla suçlamıştı.

İran Meclis Başkanı Laricani, Senatör John Kerry’nin Tahran’ı ziyaret önerisiyle de alay etti ve Amerika’yı İran’a karşı ikiyüzlü ve aldatıcı politika izlemekle suçladı. Laricani, Senatör Kerry’nin Tahran’ı ziyaret yerine Amerika’nın İran’a karşı sürdürdüğü çifte standartlı politikalara son vermesi gerektiğini savundu.

Laricani’nin konuşması sırasında meclis yarı yarıya boştu. Ancak hükümet yanlısı milletvekilleri oturum sırasında “Amerika’ya Ölüm”, “İsrail’e Ölüm” diye bağırdı ve daha sonra sıralar arasında Batı’yı protesto eden bir yürüyüş düzenledi.

Ulusal Güvenlik Komisyonu Başkanı Muhammed Karamirat, adli makamlardan “düzenin temelini tehdit eden göstericilerin hain eylemlerinin arkasındaki elleri kesmesini” istedi.

Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, Batı’yı, özellikle de İngiltere’yi gösterileri kışkırtmakla suçlayarak bu tür eylemlerin dünyanın hiçbir ülkesinde kabul edilemeyeceğini söyledi. Muttaki, Batılı ülkelerin yaptıkları çirkin açıklamalarla, kendi ikiyüzlülüklerini ortaya koyduğunu iddia etti.

XS
SM
MD
LG