Erişilebilirlik

Türkmen: "İran Kararı Türkiye'yi Zorlayabilir"


Yeni yıla girmeye hazırlanırken eski Dışişleri Bakanı, emekli büyükelçi İlter Türkmen, BM Güvenlik Konseyi’nden İran’a yaptırım kararı çıkması durumunda 2010 yılında Türk dış politikası açısından zor bir süreç ortaya çıkacağını söyledi.

Türkmen, 2009 yılında Türkiye’nin izlediği dış politikayı ve 2010 yılı beklentilerini Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi. Türkmen, Türkiye’nin uluslararası gündemi bakımından Kıbrıs meselesinde olumlu bir adım atılamadığına dikkat çekti. Bunun yanı sıra Ermenistan ile protokol imzalanmasını önemli gördüğünü belirten Türkmen, uygulamada ne olacağı konusunda gelecek yıla bakmak gerektiğini vurguladı.

Türkmen, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırımda bulunma kararı alması halinde ve oylama yapıldığında Türkiye açısından zor bir durumun ortaya çıkacağını dile getirdi. İsrail ile ilişkilerde iyileşme beklediğini kaydeden Türkmen, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde ise bunun Almanya ve Fransa gibi ülkelerdeki iç politika süreçlerine de bağlı olduğunu ifade ederek, 2009 yılında Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerdeki gelişmeleri “durgun” olarak niteledi.

Eski Bakan ve Emekli Büyükelçi Türkmen’in ayrıntılı değerlendirmelerini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG