Erişilebilirlik

Güney Asya Ekonomileri Krizi Atlatabildi mi?


Güney Asya ülkelerinin çoğu, küresel mali krizden çıkıyor ve büyüyor. Özellikle bölgenin Çin’den sonra en büyük ekonomisi olan Hindistan’daki büyüme hızı dikkati çekiyor.

2009’un sonuna yaklaşırken Hindistan’da genel anlamda olumlu bir hava hakim. İşletmeler yeni yatırımlar yapmaya, tüketiciler yeni otomobiller ve evler almaya çalışıyor. Borsa ise son bir buçuk yılın en yüksek seviyesinde.

Siyasiler Hint ekonomisinin bu mali yılda %7.5 ila %8 artmasını bekliyor. Bu beklenti, yılın başında, ekonomik kriz tüm dünyada büyümeyi yavaşlatmışken yapılan tahminlerin çok üzerinde.

Ekonomi uzmanları Hindistan’ın ekonomik iyileşmesinin beklenenden hızlı olduğunu söylüyor.

Dünyanın ikinci hızlı büyüyen ekonomisi Hindistan, bankacılık sektörü kredi krizinden etkilenmediği için iyi durumda. Uzmanlar ayrıca, ekonomisi ihracattan ziyade iç tüketime dayalı olan ülkenin batıdaki olumsuz gelişmelerden de etkilenmediğini belirtiyor. Geniş çaplı kuraklık, ülke gelirinin büyük bölümü hizmet ve üretim sektöründen sağlandığı için ekonomiyi fazla etkilemedi.

Maliye Bakanı Pranab Mükerci, son aylardaki büyümeden memnun olduğunu ve gelecek aylar için daha umutlu olduğunu söylüyor:
Mükerci, “Büyüme hedefimiz %9 ile 10 civarında. Uzun zamandır hayalini kurduğumuz bu hedef sonunda gerçekleşebilir” diyor.

Sri Lanka’da da benzer bir durum var. Yılın başında küresel ekonomik kriz ve Tamil gerillalarıyla yaşanan çatışmalar ekonomiyi yavaşlattı. Döviz rezervleri kötü etkilendi. Ancak savaşın Mayıs’ta sona ermesiyle sağlanan barış düzeni, ekonomiyi yeniden canlandırdı.

Halen Sri Lanka’da yeni oteller inşa ediliyor, yabancı yatırımla canlanan borsa 2009’u iki kat artışla kapatıyor.

Sri Lanka Merkez Bankası 2010’da ekonomik büyüme hızının %6’ya çıkmasını bekliyor. Bu yıl büyüme hızı %3.5 olarak gerçekleşmişti.

Bangladeşli yetkililerse ülke ekonomisinin krizden olumsuz etkilendiğini söylüyor. Yine de bu yılki beklentileri %6 büyüme yönünde. Uluslar arası Para Fonu IMF, Bangladeş ekonomisinin istikrarlı olarak büyüyeceği ancak ihracata bağımlı ekonomisinin tam anlamıyla toparlanması için Batı’ya bağımlı olacağı öngörüsünde bulunuyor.

Güney Asya dünya nüfusunun büyük bölümüne ev sahipliği yapan bir bölge. Bölgede yoksulluk sınırının altında çok sayıda insan yaşıyor. Ancak ekonomi uzmanları ekonomik büyümenin bu insanları içinde bulundukları durumdan kurtarabileceği konusunda umutlu.


XS
SM
MD
LG