Erişilebilirlik

Amerika Kamboçya'daki Uygurların Çin'e İadesinden Rahatsız


Amerika Kamboçya'daki Uygurların Çin'e İadesinden Rahatsız
Amerika Kamboçya'daki Uygurların Çin'e İadesinden Rahatsız

Kamboçya, bu ay temel insan haklarını koruma konusunda geri adım attı. 18 Aralık’ta Kamboçya Kraliyet Hükümeti, sığınma hakkı isteyen 20 Uygur’u, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin incelemesini beklemeden zorla Çin’e geri gönderdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gordon Duguid, “Amerika, uluslararası hukuka göre koruma isteyen bu kişilerin geleceğinden derin kaygı duymaktadır. Ayrıca Kamboçya hükümetinin bu kişileri, mülteci statüsüyle ilgili inceleme tamamlanmadan ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’yle temas kurmadan zorla geri göndermesinden de son derece rahatsız olduk,” dedi.

Sözcü Duguid, “Amerika, Kamboçya’nın sığınma hakkı isteyen bu kişileri, savunmalarını dinlemeden zorla geri göndermesine şiddetle karşıdır” dedi ve olayın Kamboçya’nın Amerika ile ilişkilerini ve uluslararası konumunu etkileyeceğini vurguladı.

Kamboçya yasaları, 1951 BM Mülteciler Sözleşmesi ve Kamboçya’nın imzaladığı 1967 protokolü çerçevesinde kişilere sığınma hakkı ve mülteci statüsü tanıyor. Ancak Uygurlara, yasanın öngördüğü koruma tanınmadı.

Başkan Barack Obama, bu yıl Çin’e yaptığı gezide Amerika’nın hiçbir ülkeye bir hükümet şeklini zorla kabul ettirmeyi amaçlamadığını ancak kendisi için benimsediği ilkelerin sadece Amerika’ya özgü olduğuna da inanmadığını söyledi. Obama, “Bu ilkeler arasında temel insan hakları vardır.Bu haklar, ister Amerika ister Çin ister bir başka ülke olsun, etnik ve dini azınlıklar dahil tüm insanlar için geçerli olmalıdır,” dedi.

Kamboçya’ya sığınmak isteyen Uygurların Çin’e gönderilmesinden sonra Amerika Çin hükümetini, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin 20 Uygurla temas kurmasına izin vermeye ve bu kişilere uluslararası standartlara uygun bir yargı süreci tanımaya çağırmaktadır. Amerika, tüm taraflara insan haklarına saygının ve uluslararası hukukun getirdiği yükümlülüklere uymanın önemini vurgulamaya devam edecektir

XS
SM
MD
LG