Erişilebilirlik

21 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kopenhag’daki İklim Zirvesi’nin ardından asıl görevin yeni başladığını yazıyor. Gazete, zirvede büyük bir başarı sağlanamasa da, önemli kararlar alındığını vurguluyor:

“Sorunun karmaşıklığı ve yoksul ülkelerle zengin ülkeler arasındaki görüş ayrılıkları göz önüne alındığında, Kopenhag’da sağlanan başarı göz ardı edilemez. Ve bu başarı, Obama sayesinde elde edildi. Obama zirvede Amerika’nın sera etkisi yapan gaz emisyonunu 2020 yılına kadar %17 oranında azaltmayı ve yoksul ülkelere yapılacak 100 milyar Dolar’lık yardımın önemli bir kısmını üstlenmeyi taahhüt etti. Şimdi bu sözünü yerine getirebilmek için Senato’yu iklim değişikliği yasası konusunda ikna etmesi gerekiyor. Çin de ilk kez karbon emisyonunda ölçülebilir bir indirime gitmeyi ve bunun denetlenmesi kabul etti. Zirve sonunda Amerika, sekiz yıldır sürdürdüğü oyun bozanlıktan vazgeçti ve küresel ısınmaya karşı liderlik görevini üstlendi.”

USA Today Kopenhag Zirvesi’nde Kyoto Sözleşmesi’nin yerini alacak yeni bir anlaşma sağlanması amacına ulaşılamadığını belirtiyor. Ancak gazete, yine de zirvede sürecin devam etmesi kararı alınmasını önemli buluyor:

“Kopenhag Zirvesi’nden belirsiz ve tatmin edici olmayan sonuçlar çıkması, Amerika’nın bu konuda hiçbir adım atmamasının mazereti olamaz. Kopenhag bir yana bırakılırsa, şimdi bütün gözler Senato’ya çevrilmiş durumda. Temsilciler Meclisi’nde onaylanan iklim değişikliği yasası Senato tarafından da onaylanmalıdır. Karbon emisyonunu azaltmak için piyasa güçlerinin kullanılmasını öngören bu tasarı, karmaşık olsa da etkinliği kanıtlanmış bir yöntem içeriyor. Ayrıca Amerika’nın yeşil teknolojilerde liderliği ele alması, yabancı petrole bağımlığın azaltılmasını da sağlayacaktır. İklim değişikliği görüşmelerinin bir sonraki turu gelecek yıl Mexico City’de yapılacak. O zamana kadar Senato’nun bu yasayı kabul etmesi Amerikalı müzakerecilerin elini güçlendirecektir.”

Boston Globe Pakistan’da iç siyasi mücadelenin giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Obama yönetimini Pakistan’ın içişlerine karışmaması konusunda uyarıyor:

“Başbakan Zerdari’yi yolsuzluk ve beceriksizlikle suçlayan Pakistanlılar’ın büyük bir kısmı, Zerdari’yi desteklediği için Amerika’ya da tepki duyuyor. Şimdi Washington’un Zerdari’den desteğini çekerek rakibi olan Navaz Şerif’i desteklemesi de Amerika’ya bir şey kazandırmayacaktır. Obama Amerika’nın Pakistan’da yeni bir askeri yönetim istediği gibi bir izlenim vermekten de kaçınmalıdır. Amerika, El Kaide ve cihat yanlısı gruplarla mücadelede Pakistan ordusunun yardımına ihtiyaç duyuyor. Bu konuda işbirliğini sağlamanın en doğru yolu, Pakistan halkının Amerika’ya duyduğu güvensizliği azaltmaktır. Bunun için de Amerika, Pakistan’daki siyasi gelişmelere müdahaleden kaçınmalıdır.”

Washington Post Amerika’da yaşlı ve bakıma muhtaçların uzun süreli bakımı konusunu gündeme getiriyor. Gazete, sağlık reformu kapsamında bu konunun da gündeme getirilmesini destekliyor:

“Amerika’da uzun vadeli bakıma muhtaç olan yaşlıların ve özürlülerin sayısı on milyon olarak tahmin ediliyor. Nüfus giderek yaşlandığı için bu sayının da artması bekleniyor. Ancak Medicaid dışında bu kişilere hizmet veren bir federal program bulunmuyor. Uzun vadeli bakıma ihtiyaç duyan kişiler, bütün varlıklarını elden çıkartarak bu yardımdan yararlanabilecek ölçüde yoksullaşmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle sağlık reformu kapsamında, insanların uzun vadeli bakım hizmetlerini de satın alabilecekleri bir seçenek üretilmesi çok akla yakın görünüyor. Ancak bu konunun sağlık reformu tartışmalarında gündeme getirilmesinden önce, çok ciddi biçimde irdelenmesi gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG