Erişilebilirlik

Venedik Yerli Halkını Kaybediyor


İtalya’nın tarihi Venedik kenti su kanalları ve güzel binalarıyla ünlü. Ancak bu ünlü kent yerli halkını hızla kaybediyor. Kent bazılarının deyimiyle yaşayan bir müzeye dönüşüyor. Kent yetkilileri, yerel halkı geri döndürmek için yoğun çaba harcıyor.

Venedik yerli halkını hızla kaybettiği için geçenlerde kentte sembolik bir cenaze töreni düzenlendi. Cenaze töreni, gondollar ve teknelerle az bulunur bir tablo yarattı. Gondollardan biri kentin ölümünü simgeleyen pembe bir tabut taşıdı. Diğer gondollarda siyahlar giyinmiş kent halkı vardı. Nüfusu 60 binin altına inen Venedik, yaşayan bir müzeye dönüşüyor. Kentin merkezindeki bir eczane, azalan nüfusun hesabını tutuyor. Yerel halk kentin tarihi merkezinden fiyatların artması ve yaşam şartları nedeniyle çıkmak zorunda kaldı. Yerli Venediklilerin sayısı azaldı. Sembolik cenaze töreninin düzenleyicisi Matteo Secchi verdikleri mesajın açık olduğunu söylüyor. Secchi, “Venedik’te yeni bir yaşam anlayışı başlatmak istiyoruz. Yerel halkın sayısını arttırmak istiyoruz aksi halde Venedik bir iki yıl içinde Disneyland’a dönüşecek. Bir kent ziyaret edilmeli ama aynı zamanda o kentte yaşam da devam etmeli,” diye konuşuyor.

Kenti her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor. Hediyelik eşya mağazalarında ünlü Venedik maskeleri satılıyor. Kent yetkilileri kentte resmi kaydı olmayan binlerce kişinin yaşadığını söylüyor. Belediye Meclisi üyesi Mara Rumiz’e göre, yetkililer durumun farkında. Rumiz, “İki soruna çözüm bulunması lazım. Biri işsizlik, diğeri konut sıkıntısı. Kentin sadece turistik bir mekan olmasını engellemek gerekiyor,” diyor. Sembolik cenaze töreni halkın konuya duyarlılığını arttırmayı amaçlıyordu. Amacına da ulaştı. Venedikliler halkın kenti terketmemesi için acil çözüm bulunmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG