Erişilebilirlik

İklim Değişikliği Konusunda Uzlaşma Sağlandı


Başkan Barack Obama Kopenhag zirvesinde iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konusunda uzlaşmaya varıldığını, ancak anlaşmanın bağlayıcı niteliği bulunmadığını açıkladı.

Çevre grupları Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi'nde küresel ısınmaya karşı bütün ülkelerin katılımıyla bağlayıcı bir anlaşma imzalanmasını umuyordu. Ancak iki hafta süren müzakerler sonunda bu hedefe ulaşılamadı.

Sera gazı salınımında yapılacak kesinti oranları, denetim sistemi ve alınacak önlemlerin maliyetinin nasıl karşılanacağı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle görüşmeler tıkandı.

Ancak Obama, "Tarihte ilk kez olarak tüm büyük ekonomiler iklim değişikliği konusunda sorumluluklarını kabul etti ve bu tehdide karşı harekete geçme konusunda biraraya geldi" diye konuştu.

Kopenhag zirvesinin son gününde Çin, Brezilya ve Güney Afrika liderleriyle biraraya gelen Obama, "Bu toplantıda küresel ısınmanın 2 santigrat derece ile sınırlandırılması hedefi üzerinde anlaştıklarını" açıkladı.

Bağlayıcı olmasa da, Obama uzlaşmayı "tarihi ve anlamlı" olarak niteledi. Anlaşmanın bağlayıcı olmaması konusunda Obama, "Kyoto anlaşması bağlayıcıydı, ancak yine de atılan adımlarda yetersiz kaldık" dedi. Obama, küresel ısınmaya karşı daha etkili adımlar atılması için gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında güven oluşuturulması gerektiğini kaydetti.

Küresel ısınmanın oluşturduğu tehdidin bilimsel olarak kanıtlandığını kaydeden Başkan Barack Obama daha ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Obama, "Zor olsa da önümüzdeki dönemde ilerleme sağlanabileceğini" söyledi.

XS
SM
MD
LG