Erişilebilirlik

ABD Pakistan'la Ortaklığını Güçlendirmek İstiyor


ABD Pakistan'la Ortaklığını Güçlendirmek İstiyor
ABD Pakistan'la Ortaklığını Güçlendirmek İstiyor

<!-- IMAGE -->

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın Pakistan ile daha güçlü ortaklık istediğini açıkladı. Clinton “Pakistan’a tercihlerimizi zorla kabul ettirmek, hükümetinin kararlarını çiğnemek ya da halkının iradesini ezmek istemiyoruz. Karşılıklı saygı ve ortak sorumluluğa dayalı bir ilişki istiyoruz,” dedi.

Amerika son aylarda Pakistan’ı desteklemek için önemli adımlar attı. Washington, Pakistan’ın demokratik kurumlarını güçlendirmeyi, ekonomik kalkınmasına yardım etmeyi, fırsat eşitliğini genişletmeyi ve hem Pakistan, hem de Amerika’nın güvenliğini tehdit eden aşırı eğilimli grupları yenilgiye uğratmayı amaçlıyor.

Amerika, Pakistan’ın aşiret bölgelerinde evlerini terkeden ailelere yapılan uluslararası yardımın yarısını karşıladı. Bu aileler arasında Swat vadisi, Buner ve Güney Veziristan’da oturanlar var. Amerikan yardımının diğer bölümünü ana elektrik santrallerinin onarımı ve geliştirilmesi oluşturuyor. Pakistan’da sık sık meydana gelen elektrik kesintileri aileleri günlerce karanlıkta bırakıyor, fabrikaları ve işyerlerini kapanmaya zorluyor.

Ancak uzun vadeli ilerleme sağlamak için Pakistan’ın demokratik kurumlarını güçlendirmesi gerek. Bu, hükümete vatandaşlarıyla daha çok ilgilenmede, geleceğin kamu yatırımlarına geniş destek sağlamada yardımcı olacak ve tüm Pakistan halkının ihtiyaçlarını göz önüne almada yardımcı olacak. Amerika, daha güçlü bir demokrasi yolunda ilerlemeye destek olmak için Pakistan’a sivil yardımı önemli ölçüde arttırdı.

Öte yandan masum Pakistanlı erkekler, kadınlar ve çocuklar terörist saldırılarda ölürken güvenlik hayati endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Pakistan ordusu, Taleban’a karşı savaşı üstlenirken Amerika da yardım çabalarını arttırdı.

Bakan Clinton, Pakistan’ın sadece Güney Asya değil tüm dünya ve özellikle Müslüman dünyasında bir kalkınma modeli ve demokrasi feneri olmak için umut verici bir geleceğe sahip olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG