Erişilebilirlik

18 Aralık Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kerkük sorunun Iraklı Kürtlerle Araplar arasında büyük bir gerginliğe neden olduğunu belirtiyor. Gazete, Washington’un bu konuda devreye girerek Kürtleri ikna etmesi gerektiğini vurguluyor:

“Yaşananlar, Washington’un müdahalesini gerektiriyor. Amerika, Kürtlerin ayrılmasını veya Kerkük’ü gasp etmesini kabul etmeyeceğini ve her iki durumda da Kürtlere verdiği desteği çekeceğini açıkça ilan etmelidir. Bu arada Bağdat, Kerkük sorunuyla ilgili olarak iyi niyetli müzakerelere başlamalı ve Kürtlerin petrol gelirinden adil bir pay alacağına dair güvence vermelidir. Ancak Kürtler de Kerkük’ün bütün petrol gelirini ele geçirme rüyasından vazgeçmelidir. Amerikan birliklerinin çekilmesine 10 ay kala, Kürtler ile diğer Iraklılar arasındaki gerginliği azaltmak için Amerikalı yetkililere büyük bir sorumluluk düşüyor.”

Washington Post İran’ın Obama’nın diyalog arayışına cevabını üç Amerikalı dağcıyı tutuklayarak verdiğini yazıyor. Gazete, Tahran’ın bu dağcıları pazarlık unsuru olarak kullanmaya çalıştığını öne sürüyor:

“İranlı yöneticiler, kendi dar siyasi hedefleri uğruna masum insanlara, özellikle de yabancılara eziyet etmekten çekinmiyorlar. Ancak yabancılara yapılan eziyetlerin tek nedeni komplo teorilerine haklılık kazandırmak değil. Yabancı tutuklular aynı zamanda pazarlık unsuru olarak da kullanılıyor. İranlı yetkililerin, casuslukla suçladıkları üç Amerikalı dağcıyı, Amerika’nın elinde bulunan bazı İranlılarla değiş-tokuş etmek istedikleri bildiriliyor. Obama yönetimi açısından bakıldığında, Amerikalı dağcılara yapılanlar, Hamaney rejiminin yapıcı diyalog teklifiyle ilgilenmediğini kanıtlamaktadır. Masum insanlara yönelik bu uygulama, İranlı yöneticilerin dışlanması ve yaptırımlara maruz bırakılması yönündeki çabaların artırılması gerektiğini gösteriyor.”

Christian Science Monitor Çin’in atmosfere saldığı karbon emisyonu miktarı konusunda uluslararası denetimi kabul etmesi gerektiğini savunuyor. Gazete, İklim Zirvesi’nde bir uzlaşma sağlanabilmesi için bunun şart olduğunu vurguluyor:

“Çin ve Hindistan gibi atmosferi en fazla kirleten ülkeler karbon emisyonu konusunda dışarıdan bir denetimi kabul etmedikleri sürece, Senato’nun Amerikalıları fosil yakıt tüketimini azaltmaya zorlayacak bir tasarıyı kabul etme ihtimali çok düşüktür. Ayrıca eğer ortada bir şüphe varsa, karbon emisyonunun azaltılması yönünde zor hedefler belirleyen bir uluslararası anlaşma da hiçbir işe yaramayacaktır. Çin’de resmi istatistiklerin kamuoyuna açıklanmadan önce defalarca gözden geçirildiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle Amerika’nın karbon emisyonu konusunda Pekin’den şeffaflık talep etmesi son derece doğru bir yaklaşımdır.

USA Today yaklaşan Noel’le birlikte alışverişlerin de hız kazandığını yazıyor. Ancak gazete haksız rekabetin önlenmesi için Internet üzerinden yapılan satışlara da vergi konması çağrısında bulunuyor:

“1990’lı yılların sonunda elektronik ticareti savunanlar, satış vergisinin büyük kurumlarla rekabete giren yatırımcılara zarar vereceğini savunuyordu. Ancak Internet üzerinden satışlar 2000 yılında 27 milyar Dolar iken, 2008’de 133 milyar Dolar’a fırladı. Bugün büyük sıkıntı yaşayan eyaletler açısından da böyle bir vergi önemli bir rahatlama sağlayacaktır. Sonuçta bu konuda kararı Washington verecek eğer Kongre üyeleri, eyaletlerin iflas etmesini önlemek konusunda gerçekten samimiyseler, eyaletlere internet satışları üzerinden vergi toplama yetkisini de vermelidirler.”

XS
SM
MD
LG