Erişilebilirlik

Honduras'ta Durum Normale Dönüyor


Honduras'ta Durum Normale Dönüyor
Honduras'ta Durum Normale Dönüyor

Honduras’ta cumhurbaşkanı seçilen Porfirio Lobo vakit geçirmeden ülkesinin yaralarını sarmaya ve uzun süredir devam eden siyasi krizine son vermeye yöneldi. Bir yıl önce partisinin başkan adaylığını kazanan Lobo, 29 Kasım’da başkan seçildikten sonra hızla ülkeyi birleştirme ve eski başkan Manuel Zelaya’nın görevden alındığı Haziran darbesini kınayan diğer ülkelerle diyalog kurma yolunda adımlar attı. Bunlar, Honduras’ta uzlaşma için gerekli olan olumlu adımlardı.

Lobo, Kosta Rica ve Panama cumhurbaşkanlarıyla geçenlerde yaptığı görüşmede Tegucigalpa-San Jose anlaşmasının ilkelerini destekledi. Eski Cumhurbaşkanı Zelaya ve Honduras’ın geçisi yönetimi tarafından müzakere edilip kabul edilen anlaşma, demokratik anayasal düzeninin yeniden tesisi yolunu açıyor. Honduras’ın yeni cumhurbaşkanı, daha göreve başlamadan önce geçici bir ulusal birlik hükümeti ve 28 Haziran darbesiyle ilgili olayları açıklığa kavuşturacak bir soruşturma komisyonu kurmak için çalışacağını söyledi. Ayrıca uyuşmazlığa karışan her iki tarafa da af önerdi.

Honduraslı liderler krizi aşmak için çalışırken çetin sorunlarla karşı karşıya. Ülke ciddi şekilde bölünmüş. Ekonomisi güç durumda… Yoksulluk, artan suç oranı, uyuşturucu ile bağlantılı şiddet acil eylem gerektiriyor. Ancak krizden çıkış yolu artık belli. Bu yol diyalog, ulusal barış ve Honduraslı seçmenlerin iradesine saygıdan geçiyor.

XS
SM
MD
LG