Erişilebilirlik

Almanya En Çok Silahı Türkiye'ye Satıyor


Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI’nin raporlarına göre, dünyadaki askeri harcamalar, son 10 yılda yüzde 45 arttı ve yılda 1 trilyon Euro’ya yaklaştı. Silah satışlarında üçüncü sırada olan Almanya ise en çok Türkiye’ye silah satışı yapıyor.

Dünya, Soğuk Savaş dönemini aratmayacak çapta bir silahlanma yarışında. Yapılan araştırmalara göre, en çok silah satan ülkeler açık ara ile ABD ve Rusya. Bu ikiliyi ise Almanya izliyor. Almanya geçtiğimiz yıl 5,7 milyar Euro değerinde silah ithal etti, 2008 ülkede 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en fazla silah satılan yıl olarak tarihe geçti. 2007 yılına bu rakam 3,6 milyar Euro idi. Barış Ensititüleri ve kiliselerin ortak raporuna göre, Almanya dünyanın birçok kriz bölgesinin de aralarında yer aldığı toplam 140 ülkeye askeri malzeme sattı.

Berlin böylece ekonomik krize rağmen silah ihracatını yüzde 36,5 oranında artırırken, son yıllarda olduğu gibi bu kez de Türkiye, Almanya’dan silah satın alan ülkeler listesinde birinci oldu. Silah ihracatının yüzde 15’ini Türkiye’ye gerçekleştiren Almanya’nın ikinci sıradaki müşterisi ise yüzde 13 oranıyla Yunanistan.Katolik ve Protestan Kiliselerine bağlı Ortak Kilise ve Gelişme Konferansı'nın Barış Hareketi temsilcileri ile birlikte açıkladığı raporda, Almanya’nın İsrail’e, aynı zamanda Ürdün, Suriye, Arap Birleşik Emirlikleri ve özellikle İran’a silah satması eleştiriliyor ve bu tutumla bölgedeki gerilimin artmasının körüklendiği savunuluyor. Eleştirilen bir diğer nokta da Almanya’nın Hindistan ve Pakistan’a ağır savaş araç ve malzemeleri satması ve bu iki ülke arasındaki silahlanma yarışını hızlandırması.

Almanya’nın ihracat yasaları ‘çatışmaların yaşandığı kriz bölgelerine silahların satılmasını ve onaylanmasını’ açık bir şekilde yasaklıyor. Siyasal bilimci Hakan Bakar, Almanya’nın yeni dış politikalarının bu kuralın çiğnenmesine ve küresel silah ticaretinden daha büyük pay kapmasına neden olduğunu belirtiyor.

Almanya ‘NATO Anlaşmaları’ çerçevesinde 1960’lı yıllardan bu yana Türkiye’nin silah ihtiyacını gideriyor. En çok ilgi gören Alman silah ve savaş araçları ise, savaş gemileri, tank ve zırhlı araçlar ve savaş uçakları. Almanya’nın Türkiye’ye büyük oranda mühimmat ve yedek askeri parçalar sattığı, ayrıca kendi kullanımından çıkardığı malzemeleri de Türk Ordusu’na hibe ettiği haber veriliyor.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dineleyebilirsiniz.


İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG