Erişilebilirlik

Kopenhag'ta Yeni Anlaşma İçin Zaman Daralıyor


Kopenhag’daki iklim konferansında Afrikalı delegeler zengin ülkeleri, Kyoto anlaşmasının yerine zayıf bir anlaşma hazırlamaya çalışmakla suçladı.

Görüşmeleri terk eden Afrikalı temsilciler, daha sonra ikna edilerek geri getirildi. BM yetkilileri, Afrika ülkelerine seslerini duyurma sözü verdiklerini; ayrıca Kyoto protokolünün uzatılmasının da bir alternatif olarak masaya getirileceğini bildirdi.

2012 yılında süresi dolacak Kyoto anlaşması, sanayileşmiş ülkelerin karbon gazı emisyonlarına sınırlama getirirken, yoksul ve gelişmekte olan ülkeleri bunun dışında bırakıyor. Bu nedenle yoksul ve gelişmekte olan ülkeler daha iyi bir anlaşma sağlanıncaya kadar Kyoto protokolünün geçerli olmasını istiyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Cuma günü sona erecek olan konferansta adil bir iklim değişikliği anlaşması üzerinde görüş birliğine varılacağına inandığını söyledi. Ban konferansa katılan temsilcileri iki kat çaba göstermeye ve bazı konularda ödün vermeye çağırdı. Genel Sekreter gerekli adımların atılması için zamanın kısıtlı olduğunu da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG