Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Ortadoğu'daki Potansiyeli Sınırlı'


‘Türkiye’nin Ortadoğu’daki Yeni Rolü’ konulu toplantıda konuşan İtalyan uzman Nathalie Tocci, Türkiye’nin Ortadoğu’da Amerika’ya yardımcı arabulucu olarak rol oynayabileceğini söyledi. Washington’daki Transatlantik Akademisi adlı düşünce kuruluşunun önde gelen uzmanlarından olan Tocci ‘Türkiye’nin Ortadoğu’da arabulucu ülke olarak potansiyeli var ama bu potansiyel sınırlı. Sınırlı olmasının nedeni bir çoklarının dediği gibi Türkiye’nin taraflı olması değil. Türkiye’nin bölgeyi etkileyebilme kapasitesi sınırlı’ diye konuştu. Tocci Türkiye’nin arabulucu olarak yapıcı bir rol oynamasının ancak Amerika’nın yanında yardımcı aktör olarak mümkün olacağını söyledi. İtalyan uzman bölge ülkelerinin büyük çatışmalar ya da mikro krizlerde Amerika’nın devreye girmesini istediğini vurguladı.

Tocci, Türkiye’nin Ortadoğu’da arabulucu olarak rol oynamasından çok, bölgeyi yeniden şekillendirme potansiyelinin önemli olduğunu kaydetti. Tocci ‘Türkiye bunu bölgedeki kamplaşmayı kırarak sağlayabilir. Ortadoğu’da bugüne kadar şii-sünni, ılımlı-radikal, Arap-Yahudi kamplaşması etkin oldu. Türkiye bu kamplaşmalara girmemek için gayret ediyor’ diye konuştu.

Türkiye-İsrail ilişkilerine de değinen uzman ‘Türkiye’nin Arap dünyasıyla ilişkileri düzelirken İsrail’le ilişkilerinin, İsrail’in Filistin politikasına bağlanması kaçınılmazdı’ dedi.

Türkiye’nin bu konuda dikkatli olması gerektiğini savunan uzman, İsrail karşıtı kamp içine girmesi halinde Türkiye’nin bölgesel güç olarak rolünün tehlikeye girebileceğini belirtti.

Türkiye’de demokratik sürecin devam etmesinin önemini de vurgulayan uzman ‘son günlerde yaşanan gelişmeler bu süreci farklı yöne itiyor. Türkiye AB hedefi olduğu müddetçe bir İran ya da Rusya olmayacak ama AB yolunda ilerleyebilmek için demokrasi şapkasını çıkarmamak gerekiyor’ dedi.

Aynı toplantıda konuşan Ortadoğu uzmanı Joshua Walker ise Amerika’nın Ortadoğu’da Türkiye’yi önemli bir aktör olarak gördüğünü aynı şekilde bölge ülkelerinin de Türkiye’nin rolünü ve çabalarını takdir ettiğini söyledi. Türkiye’nin Batı’ya sırt çevirip yüzünü Arap dünyasına çevirdiği iddialarıyla ilgili olarak da yorum yapan Walker ‘Bugün Ortadoğu’daki gelişmeler ve fırsatlar ışığında hangi parti olsa benzer politikalar izlerdi. Ortadoğu’da şu anda Türkiye için benzersiz imkanlar var’ diye konuştu. Walker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu politikalarının geçmişteki Türk liderlerden çok farklı olmadığını da söyledi. Walker ‘Erdoğan’ın verdiği mesaj farklı değil ancak kendisi elçi olarak diğerlerinden farklı. Aynı durum eski Başkan George Bush ve Başkan Barack Obama için de söylenebilir’ diye konuştu.

XS
SM
MD
LG