Erişilebilirlik

61. Dünya İnsan Hakları Günü


61. Dünya İnsan Hakları Günü
61. Dünya İnsan Hakları Günü
<!-- IMAGE -->

10 Aralık İnsan Hakları Gününün altmışbirinci yıldönümü. Bu tarih, BM Genel Kurulunun 1948’de İnsan Hakları Evresel Bildirisini kabul edip ilan etmesini anmak için seçildi. Bu, insan hakları olgusunun ilk kez küresel düzeyde açıklanmasıydı. Bu yılki anma töreni, ayrımcılığın dünya çapında ortadan kaldırılmasına ağırlık veriyor.

Bu yılki ana tema "Tüm insanların özgür ve eşit onur ve haklara sahip olduğu." Bu, İnsan hakları Evrensel Bildirisinin ikinci maddesinde ifade edilen görüşü yansıtıyor. Bu madde “Herkes bu bildiride belirtilen tüm haklar ve özgürlüklere ırk, renk, cins, dil, din, siyaset ya da fikir ayrımı yapılmaksızın sahip olmayı hakeder,” diyor.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay “Ana hedefimiz ayrımcılıktan uzak toplumlar ve herkesin eşit muamele gördüğü bir dünya geliştirmektir. Dünyanın en ağır insan hakları sorunlarının kökünde ayrımcılık yatıyor. Hiç bir ülkenin bu felaket karşısında bağışıklığı yoktur. Ayrımcılığı kaldırmak en büyük görevdir ” dedi.

Amerika, BM’in hertürlü ayrımcılığa son verilmesi için yaptığı çağrıya katılmaktadır. Amerika Dışişleri bakanı Hillary Clinton” Bu ideal hedef, Başkan Barack Obama’nın yemin töreni konuşmasında yansıtıldı. Obama bize her kuşağın herkesin eşit, özgür ve tam bir mutluluğa sahip olması şansını hak ettiği inancını geleceğe taşıması gerektiğini hatırlattı” dedi.

Clinton, “İnsanlığın ilerlemesi, insanın ruhsal gücüne bağlıdır. Ve bu kaçınılmaz gerçek, bugün herzamankinden çok gözler önüne serilmiştir” şeklinde konuştu. Clinton, “yeni yüzyılın sorunları, Amerika ve dünyayı ilerletmek için tüm yetenekli insan kaynaklarının biraraya getirilmesini zorunlu kılıyor. Her erkek, kadın ve çocuğa topluma tam olarak katılma ve tanrının verdiği gücü kullanma hakkını garanti etme, ülkemize kurulduğundan beri hayat veren bir idealdir” dedi.

Amerika, bu idealin heryerde her erkek, kadın ve çocuk için tartışılmaz bir doğuştan hak olduğuna inanır.

XS
SM
MD
LG