Erişilebilirlik

10 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Çevre Koruma Dairesi’nin sera etkisi yapan gazların bir tehdit oluşturduğu yönündeki açıklamasını, bu gazların emisyonuyla mücadelede yeni bir adım olarak görüyor. Gazete, Kongre’yi bu açıklamanın gereğini yapmaya çağırıyor;

"Bu açıklamanın ardından eğer Kongre daha kapsamlı bir yasal düzenlemeye gitmezse, Çevre Koruma Dairesi karbon emsiyonunu azaltmak için Temiz Hava Yasası uyarınca önlemler alabilecek. Ancak bu önlemlerin yeterince etkili olmayacağı yönündeki eleştiriler bir haklılık payı taşıyor. Ancak bu açıklama yine de, Senato’dan onay almadan karbon emsiyonunu azaltma vaadinde bulunan başkan Obama’nın elini güçlendiriyor. Ayrıca, Kongre üyelerini de yasal bir düzenleme yapmaya zorluyor. Kongre’nin yapacağı bir düzenleme yerine Çevre Koruma Dairesi’nin karbon emsiyonunu azaltmak için tek başına harekete geçeceği tehdidi, Kongre üyelerinin de bu soruna artık daha farklı bakmasını sağlayacaktır."

Christian Science Monitor
ise Çevre Koruma Dairesi’nin bu açıklamasını, yasama organının yetkilerine müdahale olarak görüyor. Gazete, bu açıklamanın Kongre’de ters tepeceği yorumunda bulunuyor:

"Çevre Koruma Dairesi’nin bu tavrı, Obama’nın genel sağlık sigortası reformu konusunda Kongreye danışmadan harekete geçmesine benziyor. Bütün ekonomiyi etkileyecek ve farklı çıkarlar arasında bir uzlaşma sağlanmasını gerektiren böylesine önemli bir konuda, Kongrenin bir yasal düzenlemeye gitmesi gerekir. Bunun için de Obama, Kongre üyelerini ikna etmek için daha fazla çaba harcamak zorundadır. Kopenhag’daki İklim Zirvesi’nde bir uzlaşma sağlayabilmek adına, Amerika’nın yönetim biçiminde sorun yaratacak adımlar atmak, küresel ısınmayla mücadele konusunda bir yasal düzenleme yapılmasını daha da zorlaştırmaktan başka bir işe yaramaz."

New York Times Başkan Obama’nın işsizlikle mücadele konusundaki kararlılığını destekliyor. Ancak gazete, Obama’nın işsizliği azaltabilmek için Kongre’den ek kaynak sağlaması gerektiğini vurguluyor:

"Bütçe açığı elbette bizi de kaygılandırıyor. Ancak şu anda yeni istihdam alanlarının yaratılması ve ekonomide yeni başlayan düzelmenin devam etmesi daha büyük bir önem taşıyor. Obama, ya bütçe açığını azaltmak ya da işsizlikle mücadele etmek gibi bir tercih yapmak zorunda olmadığını söylerken son derece haklıydı. Ayrıca büyük finans kuruluşlarını kurtarmak için yüzlerce milyar dolar harcamayı kabullenen bir Kongre, işsizliği azaltmak için bundan çok daha düşük bir miktarı harcamayı da kabul etmesi gerekiyor. Obama ekonominin düzelmesi ve ekonomik adalet kavramlarına dayanarak bu mücadeleyi kazanabilir. Ancak önceliği bu konuda mücadeleye verme yönünde kararlı olmalıdır."

Boston Globe sağlık reformu konusunda varılan uzlaşmayı cesaret verici buluyor. Gazete, Senato Demokrat Parti çoğunluk grubu başkanı Harry Redi’i bu başarısından dolayı kutluyor:

"Bu uzlaşma, sağlık reformunun temel amaçlarından taviz vermeyen ve işlevli olabilecek bir uzlaşmadır. Herkesin sağlık sigortası olmasını amaçlayan bir reform, bu konuda herkese uygun seçenekler de sunmak zorundadır. Özel sigorta şirketlerinin kar amacı gütmeyen ve federal hükümet tarafından denetlenen bir kurum oluşturması, bu amaca hizmet edecek bir gelişmedir. Sağlık sigortası reformunun gerçekleşmesi için hala yapılması gereken önemli işler var. Ancak on senatörden oluşan çalışma grubunun sağladığı bu uzlaşma, reformun gerçekleşmesi yönünde atılmış somut bir adımdır."

XS
SM
MD
LG