Erişilebilirlik

Soros'tan Küresel Isınmayla Mücadelede Yeni Öneri


Amerikalı milyarder yatırımcı George Soros, yoksul ülkelerin iklim değişikliğiyle bağlantılı masraflarına yardım amacıyla alternatif bir plan önerisinde bulundu.

Kopenhag’daki iklim konferansında konuşan Soros, zengin ülkelerin Uluslararası Para Fonu’na ait özel rezervlerinden 100 milyar dolar çekerek, yoksul ülkelerdeki ormanlar ve tarımcılık alanlarına yatırım yapılmasını önerdi.

IMF’nin Ağustos ayında özel gerekçelerle kullanılmak üzere hazırladığı bu rezervde 283 milyar dolardan fazla para bulunuyor. Bu özel fon, küresel ekonomik krizden etkilenen zengin ülkelerde likiditeyi artırmak amacıyla kurulmuştu. George Soros, o dönemden bu yana bu fonun atıl kaldığını savunuyor.

Kopenhag’daki iklim konferansına katılan 192 ülkenin temsilcileri, küresel ısınmayla mücadele amacıyla bir anlaşma oluşturmaya çalışıyor. Anlaşmanın bir yandan zengin ülkelerin ekonomik kaygılarını giderecek, diğer yandan da küresel ısınmadan en fazla etkilenecek yoksul ülkelerin taleplerini karşılayacak şekilde hazırlanmasına çalışılıyor.

Başkan Barack Obama ve yaklaşık yüz ülkenin liderleri, Danimarka’daki konferansa gelecek hafta katılacak.

XS
SM
MD
LG