Erişilebilirlik

Bugün Uluslararası İnsan Hakları Günü


Bugün Uluslararası İnsan Hakları günü...

61 yıl önce İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni yayınlayan Birleşmiş Milletler, bugün tüm ayrımcılıkların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ayrımcılığın etnik çatışmalar, kurumsal ırkçılık ve hoşgörüsüzlük gibi çeşitli şekillerde görüldüğünü açıkladı. Ban açıklamasında, ayrımcılığın en büyük mağdurlarının en zayıflar, yani engelliler, yoksullar, göçmenler ve kadınlar olduğunu belirtti.

Başkan Barack Obama da yayınladığı açıklamada 10 Aralık 2009 tarihini izleyen haftayı İnsan Hakları Haftası ilan etti.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, yaşam hakkından gözaltı hakkına kadar herkesin sahip olması gereken 30 hak sıralıyor. Önde gelen bir insan hakları savunucusu, son bir yıl içinde yaşanan önemli olayları Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

Bu yıl İran’da öğrencilerin başlattığı büyük ayaklanma, onbinlerce kişiyi sokaklara sürükledi.
Protestocular, Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı seçimini geçen yıl hileyle kazandığını savundu.

Tahran hükümeti göstericilere, sert önlemler, göstermelik mahkemeler, gözaltı ve ağır hapis cezalarıyla yanıt verdi.

“Son birkaç ay içinde baskıcı bir polis devletinin yükselişine tanık olduk,” diyen İnsan Hakları Gözlem Örgütü Washington Temsilcisi Tom Malinowsky, İran’ın dikkatle izlendiğini söylüyor.
Malinowsky yine de son 40 yıl içinde insan hakları alanında ilerleme sağlandığını belirtiyor.

Uzman, “Bence tüm dünyada herkes temel haklara sahip olduklarının, bu hakların iç ve dış hukuk sistemlerince korunduğunun daha çok farkında,” diyor.

Ama birçok ülkede yapılması gereken çok şey var. Bunlar arasında devletin kadınları Taleban baskısından koruyamadığı Afganistan, insan hakları savunucuları ve gazetecilerin öldürüldüğü Rusya, ve son yirmi yılını ev hapsinde geçiren demokrasi yanlısı Aung San Suu Kyi’nin ülkesi Burma yer alıyor.

Malinowsky’ye göre umut kıvılcımları yok değil. Bir örnek, savaş suçları işlediği iddia edilen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarılmış olması.
Sudan ordusu ve isyancıların çarpıştığı Darfur bölgesinde yaklaşık 300 bin kişi öldü, milyonlarca kişi de göçe zorlandı.

El Beşir’in birçok ülkeye seyahat edemediğini hatırlatan insan hakları uzmanı, “Belki yargı kararı bir son nokta olmayacak, ama el Beşir’in hayatını değiştireceği kesin,” diyor.

Malinowsky’ye göre İran hükümetinin geleceği de parlak değil. Muhalefet, bastırılmasına rağmen oldukça güçlü.

İnsan Hakları Gözlem örgütünün Washington temsilcisi, “Hem meşruluğu hem de halk desteği göz önüne alındığında İran’daki baskıcı diktatörlüğün uzun vadede hayatta kalması çok zor,” diye konuşuyor.

Tom Malinowsky, gözaltındakilere sorgu sırasında işkence yapılmasını yasaklayan Başkan Barack Obama’dan da umutlu.

Uzman, Obama’nın Çin gibi ülkelerde de baskı yapabileceğine inanıyor. Çin hükümeti, bu yıl azınlıktaki Uygurların ayaklanmasını kuvvet kullanarak bastırmıştı.

XS
SM
MD
LG