Erişilebilirlik

Obama Nobel Barış Ödülü'nü Aldı


Başkan Barack Obama, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen bir törenle Nobel Barış Ödülü’nü aldı. Obama, törendeki konuşmasında Amerika’yı savaşa iten sebepleri, barış için neler yapılabileceğini anlattı. Obama’nın bu ödüle layık görülmesi Amerikan kamuoyunda tartışma yarattı. Başkan, kendi partisinden bile bu konuda yüzde 50’den az destek aldı.

Başkan Barack Obama ödülü alçakgönüllülükle kabul ettiğini, Nobel Komitesi’nin kararına yönelik eleştirilerden haberdar olduğunu söyledi.

Obama, “Dünya sahnesindeki çalışmalarımın sonuna gelmiş değilim, daha başındayım. Daha önce bu ödülü almış olan Martin Luther King, Nelson Mandela gibi dev isimlerin yanında benim başarılarım küçük kalıyor” diye konuştu.

Obama, ödüle layık görülmesinin bu kadar tartışılmasını savaşta olan bir ulusun liderlik etmesine bağladı.

Başkan Obama, “Ben, binlerce genç Amerikan askerinin uzak bir diyarda savaşması için emir verdim. Bu askerlerin bazıları savaşta öldürecek, bazılarıysa öldürülecek. Buraya silahlı çatışmaların maliyeti, savaş ve barış arasındaki ilişki ve savaşın yerine barışı nasıl getirebileceğimize dair düşüncelerle geldim” dedi.

Barack Obama 1964’te Nobel Barış Ödülü alan Martin Luther King’in seçtiği şiddetten uzak yolda hiçbir zayıf taraf olmadığını da vurguladı. Ancak bazen tek yolun barış olmadığının da altını çizdi.

Obama, Amerikan halkına yönelik tehditlere karşı kayıtsız kalamayacağını da söyledi. Başkan, ülkelerin zaman zaman haklı olarak kuvvete başvurmak zorunda kaldığını da kaydetti. Obama, Amerika’nın son 60 yıldır bu dünyanın güvenliğini sağlayan ülkelerin başında geldiğini ve bu amaçtan sapmayacaklarını vurguladı.

Barack Obama, konuşmasında, uluslararası sözleşmeleri ihlal eden ülkelere karşı harekete geçilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

İnsan haklarını ihlal eden ülkelere dikkati çeken Obama, “vatandaşlarının özgürce konuşmasına izin vermeyen ülkelerde barışın kalıcı olmadığını” vurguladı.

Nobel Barış Komitesi, Barack Obama’yı aday gösterirken başkanın uluslar arası diplomasi ve işbirliğine yönelik çabalarından övgüyle sözetmiş, Obama’nın dünyaya verdiği umut mesajının altını çizmişti.

Ancak Amerikalıların büyük bölümü Nobel Barış Ödülü’nün Obama’ya verilmesine karşı.

Amerika’da yapılan kamuoyu yoklamalarına göre halkın yüzde 66’sı Başkan’ın Nobel’i hak etmediğini düşünüyor.

Quinnipiac Üniversitesi Araştırmaları Başkanı Peter Brown, “Amerikan halkının sadece yüzde 26’sı Başkan’ın Nobel Barış Ödülünü hak ettiğini düşünüyor. Bu da çok yüksek bir oran değil” diye konuşuyor.

Özellikle muhalefetteki Cumhuriyetçiler’le bağımsız seçmenler Obama’ya ödül verilmesini eleştiriyor. Demokrat Partililer’in bile sadece yüzde 49’u Nobel Komitesi’nin kararını destekliyor.

XS
SM
MD
LG