Erişilebilirlik

'Türkiye Dış Politikasında Coğrafyasını Dikkate Alıyor'


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin coğrafyasını dikkate alan gerçekçi bir dış politika yürütmesi gerektiğini anlattı. Davutoğlu Siyasi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar (SETA) Vakfı'nın Washington'da düzenlediği toplantıda "Türkiye'nin Dış Politika İlkeleri" başlıklı bir konuşma yaptı.

Türkiye’nin dış politikasında “tehditkar güç” kullanmadığını vurgulayan Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın konuşmaları başta olmak üzere Türkiye’nin açıklamalarında, diğer ülkelere tehdit ifadesi bulunmadığını kaydetti. Davutoğlu, Türkiye’nin dış politikadaki tutumunu “yumuşak güç kullanımı” olarak tanımladı. Türkiye’nin komşularıyla da “sıfır problem” yaklaşımıyla ilişkiler yürütmek istediğini belirtti.

Davutoğlu, Türkiye’nin etnik ve dini farklılık gözetmeden bu politikayı uygulayamaya karar verdiğini dile getirdi. Davutoğlu, bunun Türkiye’nin dünyanın en riskli coğrafyasında bulunmasından kaynaklandığı vurguladı. Davutoğlu, Erdoğan’ın İsrail’e ilişkin eleştirel tutumuyla ilgili bir soru üzerine ise, Türkiye’nin İsrail’i eleştirmekle haklı olduğunu savundu.

Davutoğlu, “Fosfor bombası kullanmanın suç olduğunu söyledik” dedi. Türkiye’nin, son iki yıldır İsrail, Suriye ve Filistin arasında yürüttüğü barış ve denge kurma çabasının, bir günde yıkıldığını sözlerine ekledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin bölgede gerçekleşen hiçbir katliamı hoş görmeyeceğini söylerken “Saddam Hüseyin, Halepçe’de Kürtleri katlettiği zaman biz onları da savunduk ve savunmaya da devam edeceğiz” dedi.

Davutoğlu, ayrıca Avrupa Birliği ile ilişkilerinde Türkiye’nin üyelik rotasını değiştirmediğini de söyledi. Tam tersi Avrupa Birliği’nin kendi üyelik süreci koşullarını ve değerlendirme kriterlerini değiştirdiğini belirten Davutoğlu, bunun, Avrupa Birliği’nin değerleriyle çatıştığını da dile getirdi.

XS
SM
MD
LG