Erişilebilirlik

Erdoğan'dan İsrail ve Avrupa Birliği'ne Eleştiri


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Beyaz Saray’daki görüşmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenledi ve iki yerde konuşma yaptı. Türkiye’yi ilgilendiren bir dizi iç ve dış politika konularına değinen Erdoğan, İsrail’e ve Avrupa Birliği’ne yönelik eleştirilerde bulundu.

Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray’da Başkan Obama’yla yaptığı görüşmenin içeriğine değinirken, İsrail’in hem Filistinlilerle hem de Suriye’yle görüşmelerine Türkiye’nin, doğrudan ya da dolaylı olarak yeniden arabuluculuk yapabileceğini söyledi. Ancak Erdoğan, bu konuda İsrail içinde bir görüşbirliği olmamasından yakındı. İsrail’le Türkiye arasında, geçmişten bu yana doğal bir ortaklık olduğunun altını çizen Başbakan, yine de İsrail hükümetinden gelen farklı seslerin, arabuluculuk konusunda sağlıklı adım atılmasına engel olduğuna işaret etti:

"Bundan sonraki sürece yönelik de, kalkıp başbakan farklı bir şekilde 'Biz Erdoğan'ın tarafsızlığına güvenmiyoruz,' der, başbakan yardımcısı da 'İsrail-Suriye ilişkilerinde Türkiye'nin tekrar arabuluculuğunu istiyoruz' derse, burada bir samimiyetten bahsedilebilir mi? E, Başbakan bunu söylüyor, Başbakan Yardımcısı bunu söylüyor, dolayısıyla bunun kendi aralarında bir halli gerekiyor. Ondan sonra değerlendirmesi yapılabilir..."

İsrail’in Gazze politikasını eleştirmeye devam eden Başbakan ayrıca, bu ülkeden savunma politikasını uluslararası hukuk çerçevesinde yürütmesini istedi.

'Türkiye'de Basın Özgürlüğü Sorunu Yaşanmıyor'

Geçen hafta Kongre'ye bağlı Tom Lantos İnsan Hakları Komisyonu'ndaTürkiye'de insan ve basın hakları sorunlarının işlendiği panel hatırlatılan Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de basın özgürlüğü gibi bir sorun yok," diye konuştu. Konunun Obama'yla görüşmesinde de gündeme gelmediğini söyleyen Erdoğan, "Bilmiyorum, buraya gelip de Türkiye'yi Amerika'ya şikayet edenler mi var?" dedi.

'Eksen Kayması Yok'

Hükümetinin çok boyutlu dış politika izlediğini söyleyen Erdoğan, bu politikanın hem Türkiye, hem de bölge için başarılı sonuçlar verdiğini savundu. Siyasi Ekonomik ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda konuşan Erdoğan, Türkiye’nin ‘eksen kayması yaşadığı' yolundaki eleştirilere yönelik şöyle konuştu:

"Biz Doğu'yla da konuşabilen, Batı'yla da konuşabilen, aynı anda Kuzey'le de konuşabilen, Güney'le de konuşabilen bir ülkeyiz. Ve birini yaparken bir diğerini yok farzedemeyiz. Hepsiyle de görüşüyoruz. Hepsiyle de görüşeceğiz. Ve Avrupa Birliği, Türkiye'yi üye yaparak kendisine önemli bir güç kazanacak."

Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin üyeliğine yaklaşımını eleştiren Başbakan Erdoğan gerçek eksen kaymasının Avrupa’da yaşandığını savundu.

'Karabağ Sorunu Çözülürse Türkiye-Ermenistan Sorunu da Çözülür'

Başbakan Erdoğan, Başkan Obama’yla görüştüğü konular arasında Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin de bulunduğunu açıkladı. Başbakan, Minsk Üçlüsü adı verilen Amerika, Rusya ve Fransa’dan, bu sürece yeni bir ivme kazandırmasını istedi. Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinde hükümetin üzerine düşeni yerine getirdiğini ve imzalanan protokolü parlamentoya gönderdiğini hatırlatan Erdoğan, bir sonraki çözülmesi gereken sorunun Dağlık Karabağ olduğunu kaydetti. Minsk Üçlüsü’nün Karabağ sorununun çözüm sürecini hızlandırmasını isteyen Başbakan Erdoğan, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki bu sorunun çözümü durumunda, Türkiye ve Ermenistan arasındaki sorunların da çözüleceğini sözlerine ekledi.

'Ermeni Vatandaşlarımızla Bir Sıkıntı Yok'

Başbakan Erdoğan, Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki konuşmasından sonra Ermeni kökenli bir öğrenciye ait yazılı soruyu yanıtlarken Amerika’daki Ermeni Diasporası’na mesaj verdi. Erdoğan, “Şu anda bizim Ermeni vatandaşlarla olan münasebetlerimizde herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Olay diasporaya gelince biraz farklı yansıyor. Temenni ederim ki buradaki yanlış yaklaşım da giderilir” dedi.

Erdoğan, Türkiye açısından öncelikle Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununa önem verdiklerini kaydetti.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecinin devam ettiğini kaydeden Erdoğan, “Biz bu işi bitirmenin samimi gayreti içindeyiz. Karşı tarafta olanlar da aynı samimiyeti gösterirse çözülmemesi için bir sebep yok” diye konuştu.

Türkiye’de 170 bin Ermeni yaşadığını ve bunlardan önemli bir bölümünün kaçak olarak yaşadığını kaydeden Erdoğan, Akdamar Kilisesi’nin restorasyonu gibi jest olan adımlar atıldığını dile getirdi.

Erdoğan, başka bir soru üzerine de 1915 olaylarına soykırım nitelemesi yapılmasını reddetti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG