Erişilebilirlik

İklim Zirvesi Başladı


BM İklim Konferansı, Kopenhag’da başladı. Konferansa evsahipliği yapan Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen, açılışta yaptığı konuşmada 192 ülkenin temsilcisine, tüm dünyanın daha iyi bir gelecek beklentisi içinde olduğunu söyledi.

BM Yetkilisi Yvo de Boer, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni bir anlaşma için iki yıldır görüşme yapıldığını, artık bunları eyleme dökmenin zamanının geldiğini söyledi. Şu an yürürlükte olan Kyoto Protokolü 2012 yılında geçerliliğini yitirecek.Kopenhag’daki İklim Zirvesi’nde delegeler, küresel ısınmaya yol açtığı düşünülen karbon salınımını azaltıcı tedbirler üzerinde görüşecek.

Konferansta ayrıca yoksul ülkelere bu konuda yapılacak yardımlar da ele alınacak. Gelişmekte olan ülkeler kendilerinin iklim değişikliğinden daha fazla zarar göreceğini ancak karbon kirliliğinden gelişmiş ülkelerin sorumlu olduğunu ileri sürüyor. Bilimadamları önümüzdeki 10 yıl içinde karbon salınımının yüzde 25 ile 40 arası azaltılması gerektiğini ve bu sayede ısı artışının kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.AB karbon salınımını yüzde 20 oranında azaltma sözü verdi. Çin ise karbon salınımını 2005 yılındaki miktar üzerinden yüzde 45 oranında azaltma sözü verdi, Hindistan ise karbon salınımını yüzde 25 oranında azaltacak.

XS
SM
MD
LG