Erişilebilirlik

Avrupa'da Minare Tartışması Devam Ediyor


İsviçre'deki dört minareli camiye karşılık Almanya'da 150’si kubbeli, 200'ün üzerinde minareli cami yer alıyor. Son bir yıl içinde Köln, Hamburg ve başkent Berlin’de inşa edilen ya da inşası süren görkemli camiler, ülkedeki Müslüman ibadethanelerinin yaşadığı değişim sürecinin simgesi haline geldi. Camiler son dönemde uzun yıllar bulundukları eski fabrika ve atölye binalarından çıkarılarak, daha çok kişinin kullanımına uygun şekilde, kubbe ve minareli, gösterişli ve modern biçimde inşa ediliyor.

Bu süreç muhafazakar çevrelerden tepki alırken, aşırı sağcı gruplar ise camilerin inşa edilmesini imza kampanyaları ve gösterilerle engellemeye çalışıyor. İsviçre'deki referandumun sonucu Almanya'da konuyla ilgili yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Medya ve kamuoyu günlerdir Almanya’da din özgürlüğü, temel haklar ve minare yapımlarını tartışıyor, hemen her gün anketler yapılıyor.

Geçen Cuma günü Federal İçişleri Bakanları Konferansı’nın Müslüman dernek ve kuruluşlara, camileri ve minarelerini tepki çekecek şekilde inşa etmemeleri yönünde çağrı yapması, konunun ülkede gündemde kalacağının işareti olarak yorumlanıyor. Buna karşılık katolik ve protestan kiliselerinin temsilcilerinin referandumun sonucunu eleştirmeleri ve ‘camilerin inşası din özgürlüğünün bir ifadesi’ olarak tanımlamaları dikkati çekerken, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth’da referandumu sert bir dille eleştirerek, oylamanın din özgürlüğünü ayaklar altında aldığını savundu. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya Örgütü Başkanı Sadi Arslan, Alman kamuoyunun konuyu sağduyulu değerlendireceğine inandığını belirtiyor.

Öte yandan Federal Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise, referandum sonrası İsviçre'ye yönelik eleştirilerin abartıldığını, ülkenin eşitlik ve hoşgörü temelleri üzerine kurulduğunu belirtti. Hıristiyan Sosyal Parti Federal Meclis Grup Başkanı Peter Friedrich’de yeni camilerin toplumda endişeye neden olduğunu, Müslümanlar’ın kendi din ve kültürleriyle Alman toplumunun hoşgörü sınırını zorladıklarını ve ülkenin Hıristiyan kimliğinin korunması gerektiğini öne sürdü. Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat, Alman siyasetçilerinin konuyu siyasi malzeme yapmasını eleştiriyor.

Aşırı muhafazakar ve göçmen düşmanı internet sitelerinde, Almanya’da da İsviçre’dekine benzer bir kampanya başlatılması yönünde çağrılar yapılıyor. 1 milyona yakın Türk’ün yaşadığı

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Uyum Bakanı Armin Laschet ise din özgürlüğü konusunun Almanya’da Anayasa’da yer aldığını ve halk oylamasına götürülemeyeceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG