Erişilebilirlik

Bin Ladin'in Yeri Konusunda Bilgi Yok


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Usame Bin Ladin'in nerede olduğuna dair yıllardır iyi bir istihbarat almadıklarını söyledi. Amerikan televizyonlarında yayınlanan bir ropörtajda Gates, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, el Kaide liderini ölü ya da diri ele geçirmenin önemini vurguladı.

Jones aldıkları istihbaratın bin Ladin'im Pakistan'ın kuzey Veziristan bölgesinde olduğuna işaret ettiğini ancak el Kaide liderinin zaman zaman Afganistan'ın dağlık bölgelerinde de saklandığına dair bilgiler geldiğini söyledi.

Pakistanlı yetkililer ise bin Ladin'in Pakistan'da olmadığı konusunda ısrarlı. Bu anlaşmazlığa rağmen Clinton Pakistanlılar'ın terörizm konusunda görüşlerini değiştirdiklerini ve el Kaide'yi kendileri için de bir tehdit olarak görmeye başladıklarını ifade etti. Amerikalı yetkililer Başkan Barack Obama'nın Afganistan'a 30 bin ek asker gönderme ve askerleri 18 ay içinde geri çekmeye başlama kararını savundu. Çekilme takviminin kesin olmadığını da belirten yetkililer kesin tarihin Afganistan'daki duruma başlı olduğunu söyledi. 18 ay sonra geri çekilme mesajıyla, Afganistan hükümetine, Amerika'nın Afganistan'da uzun süreli kalma isteği olmadığı sinyali vermesi hedefleniyor.


Afgan ve Amrikalı yetkililer Taleban'ın şiddeti bırakan kollarıyla barış masasına oturmanın önemine de değindi. Clinton Taleban'ın görüşmelere başlamak için gerekli ön koşulları kabul edeceğine şüpheyle bakıyor. Gates barış görüşmelerinin Amerikan ve Afgan askerlerinin işini kolaylaştıracağını savunuyor. NATO kuvvetlerinin Taleban'a karşı başlattığı operasyonda bir grup militanın daha öldürüldüğü belirtildi. Bu arada bir Amerikan askerinin de ülkenin doğusunda meydana gelen patlamada öldüğü belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG