Erişilebilirlik

Türkiye Obama'nın Asker Çağrısına Sıcak Bakmıyor


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen önceki gün yaptığı açıklamada müttefik ülkelerin ve İttifak’ın ortaklarının ek güç katkısının en az 5 bin asker olacağını ifade etmişti. Görünen o ki şu an ulaşılan sayı Rasmussen’in tahminini fazlasıyla doğrular nitelikte.

NATO Sözcüsü James Appathurai, son 24 saatte elde ettikleri veriler ışığında bu sayının aşılacağını rahatlıkla söyleyebileceğini çünkü ulaşılan sayının 5 binin üstünde olduğunu söyledi. NATO kaynakları şu ana kadar 20 ülkeden somut katkı beyanı geldiğini belirtiyor. Obama’nın güç artırımı talep ettiği Fransa ve Almanya şu aşamada ek güç gönderme konusuna sıcak bakmazken İtalya bin askerlik bir ek katkı yapacağını duyurdu. Gürcistan 900, Polonya 600, İngiltere ve Güney Kore 500'er, İspanya ve Slovakya ise 250'şer askerlik katkıyla listede yerlerini aldılar.

Obama’nın ek asker gönderme çağrısı yaptığı ülkelerden biri de Türkiye. Ancak Türkiye muharip asker gönderme fikrine sıcak bakmıyor. Bu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından, Brüksel’de görüştüğü ABD’nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke’a bir kez daha iletildi. Türkiye, Kabil’deki komutanlığı devralması nedeniyle normalde 700 kadar olan asker sayısını 1750 düzeyine çıkarmış durumda. Amerikan tarafıyla yapılan görüşmelerde bunun gözden kaçırılmaması gerektiği ısrarla dile getiriliyor. Konu bugün Davutoğlu ve bir grup ülke bakanının Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la yapacağı görüşmede bir kez daha gündeme gelecek. Asıl netleşme ise Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki hafta yapacakları görüşme sonrasında yaşanacak.

Türkiye muharip güç göndermeye karşı çıksa da Afganistan stratejisinin önemli bir ayağı olan eğitim konusunda daha esnek. NATO Sözcüsü, manevra kabiliyetinin yanı sıra Afgan güçlerinin eğitimindeki eksikliklerin giderilmesinin önemine dikkat çekiyor.

XS
SM
MD
LG