Erişilebilirlik

3 Aralık Amerikan Basınından Özetler


Başkan Obama’nın açıkladığı Afganistan stratejisinin yankıları sürüyor. Washington Post özellikle Afganistan’dan çekilme takvimi konusundaki esnekliğe dikkat çekiyor.

"Demokratlar, uzun bir süredir çekilme takviminin belirlenmesinin Amerikan birliklerinin desteğine ihtiyaç duyan politikacıları harekete geçmeye zorlayacağını savunuyordu. Obama’nın bu kararı, Demokratların bu düşüncelerinin ne kadar doğru olduğunu da gösterecek. Ancak bir çekilme takviminin açıklanması, hem yöneticilerin hem de düşmanlarının buna göre hazırlık yapmasını da sağlayacaktır. Obama 2011 Temmuzunda çekilmenin başlayacağını ancak geri çekilme hızının somut gelişmelere bağlı olarak kararlaştırılacağını söyleyerek bu riski bir ölçüde azalttı. Eğer işler Obama’nın umduğu gibi giderse hem Afgan yöneticiler gereken adımları atacaktır hem de Afganistan’da savaşın tırmanmasına karşı çıkanların tepkileri azalacaktır. Ancak işler ters giderse, Obama çekilme konusundaki politikasını değiştirme esnekliğine de sahip olacaktır."

Christian Science Monitor de, Obama’nın Afganistan’dan çekilme takviminin ucunun açık olduğunu vurguluyor. Gazete, Obama’nın açıkladığı stratejiyi de genel olarak umut verici buluyor.

"Obama’nın üç ayı aşkın bir sürede hazırlanan karmaşık stratejisi, Amerika’nın sağlayabileceği minimum kaynaklarla gerçekçi hedefler içeriyor. Bu stratejinin başarısı, Obama’nın çözümü zor ayrıntılarla sürekli olarak uğraşmasını gerektiriyor. Bu noktada özellikle yolsuzluğa bulaşmış Afgan yetkililerle kurulacak ilişkiler ve Afgan ordusu hazır olmadan Amerikan birliklerinin geri çekilmemesi konuları büyük önem taşıyor. Yaklaşık 30 yıldır çatışmaların devam ettiği Afganistan, bir zamanlar istikrarlı ve yarı demokratik bir ülkeydi. Afgan halkı radikal İslamcılardan nefret ediyor. Bu özellikleriyle, bütün dünyaya korku yayan Afganistan, yardımı hak eden bir ülkedir. Korkunun yerini umut alabilir ve Obama’nın stratejisi bunu sağlayacak dengeli bir yaklaşım içeriyor."

Boston Globe Afganistan’la ilgili tartışmaların sağlık reformunu gölgelememesi gerektiğini belirtiyor. Gazete, Demokratların her iki konuyla da aynı anda uğraşmak zorunda olduğunu vurguluyor.

"Sağlık sistemindeki statükoyu savunanlar, reform çabalarının yeni Afganistan stratejisiyle ilgili tartışmaların gölgesinde kalmasını memnuniyetle karşılayacaktır. Amerikan halkı ulusal güvenliğin öncelikli olduğunu ve sağlık reformunun keyfi bir tercih olduğunu düşünebilir. Bu nedenle genel sağlık sigortası konusunda son yıllarda ele geçen en büyük fırsatın Kongre tarafından harcanabileceğine ilişkin ciddi kaygılar var. Ancak Demokratlar buna izin vermemelidir. Bu Demokratların liderliği ve bütünlüğü konusunda önemli bir sınav olacaktır."

New York Times ise Beyaz Saray’da yapılacak olan istihdam zirvesinden somut sonuçlar çıkması gerektiğini yazıyor. Gazete, bu konuda net bir tavır ortaya koymadığı için Obama’yı da eleştiriyor.

"Cumhuriyetçiler ve muhafazakar Demokratlar uzun bir süredir, bütçe açığının işsizlikle mücadele konusundan daha önemli olduğunu savunuyor. Obama’nın kriz dönemindeki çelişkili mesajlarının da böyle düşünenleri yatıştırmayı amaçladığı düşünülüyor. Ancak siyasi çıkarları Amerika’nın ihtiyaçlarının önüne geçiren bu düşünce, temelden yanlıştır. Obama, uzun vadeli bir sorun olan bütçe açığını azaltma hedefi yerine, işsizlikle mücadelede devlet desteğinin gerekliliğini vurgulamalıdır. Aksi taktirde işsizliğin uzun vadede yol açacağı sorunlar, bugün işsizlikle mücadele için harcanacak paradan çok daha yüksek bir maliyet yaratacaktır."

XS
SM
MD
LG