Erişilebilirlik

NATO'dan ABD'ye Destek


Başkan Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisi, bu konuda en önemli desteği beklediği NATO tarafından oldukça olumlu karşılandı. Obama’nın Afganistan’a ek güç göndereceğini açıklamasının ve müttefiklerden destek talep etmesinin ardından gözlerin çevrildiği NATO'da üzerine düşeni yapmaya hazırlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak’ın Obama’nın çağrısına olumlu baktığının ilk sinyallerini verdi. Rasmussen, operasyona yönelik olarak ABD’nin müttefiklerinin 2010’da en az 5 bin ek asker göndereceğini söyledi. NATO Genel Sekreteri, bu sayının bir kaç bin üstüne çıkalabileceğini de kaydetti.

Obama’nın çağrısı üzerine Polonya şu an bölgede bulunan 2 bin askerine ek olarak 600 asker daha göndereceğini açıklarken Arnavutluk 85 askerlik bir artış öngördüğünü duyurdu. Genelde ek katkı mesajları küçük ülkelerden ve oldukça düşük sayıda geldi. NATO’nun ağır topları arasında yer alan Fransa ve Almanya, Obama’nın yeni stratejisini memnuniyetle karşıladıklarını belirtseler de rakam telaffuz etmekten kaçındı. Bu iki ülkenin somut katkı oranlarını açıklamak için ocak ayı sonunda yapılacak Afganistan konferansını bekleyecekleri dile getiriliyor. İtalya üzerine düşeni yapacağını açıklarken İspanya’nın 200 ek asker göndermesi öngörülüyor. İngiltere ise Obama’nın açıklamasından önce Afganistan’daki gücünü 500 askerle takviye edeceğini duyurmuştu.

Afganistan ve yeni Amerikan stratejisi NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın da önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve General Stanley McChrystal müttefik ülkeleri cuma günü bilgilendirecek.

Obama yönetiminin destek talep ettiği ülkelerden biri de Türkiye. Şu ana kadar ek muharip güç gönderme konusuna sıcak bakmayan Türkiye, Kabil’deki komutanlığı devralması nedeniyle ülkedeki asker sayısının zaten arttığı tezini işliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Washington’a yapacağı gezinin ek asker konusuna da açıklık getirmesi beklenirken Başmüzakereci Egemen Bağış, Brüksel’den dikkat çekici bir mesaj verdi.

Bağış, Obama’nın konuşmasının ardından tüm NATO üyelerinin katkılarını artırma yönünde karar alması durumunda Türkiye’ninde farklı davranmayacağını söyledi.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG