Erişilebilirlik

'Youtube'u Yasaklamak Yerine Başka Çözümler Bulunabilir'


Türkiye'de erişimi engellenen web sitelerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. En çok tartışılanlardan birisi video paylaşım sitesi Youtube'a getirilen yasak. İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), Türkiye'de iç hukuk yollarının tükendiğini söyleyerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan INETD Başkanı Doç Dr. Mustafa Akgül, yasağın hukuka ve kamu yararına aykırı olduğunu savunuyor. Akgül, birkaç görüntü yüzünden tüm siteye erişimin engellenmesinin doğru bir karar olmadığını belirtiyor.

Akgül'e göre Youtube yasağı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırı bir karar. Tedbir kararı olarak alınan yasağın yargılama sonunda kesinleşmediğini söyleyen Akgül, buna rağmen kesinmiş gibi uygulanıyor olmasının kanuna aykırı olduğunu savunuyor. Akgül, Youtube'un artık bir eğitim kanalı haline geldiğini de hatırlatarak, yasağın eğitim haklarına da kısıtlama getirdiğini söylüyor. Akgül, internetin bir örgütlenme ortamı olduğunu da hatırlatarak, AIHM'e başvurma gerekçeleri arasında yasağın politik örgütlenme hakkına aykırı olmasını da gösterdiklerini belirtiyor.

Söyleşimizde Akgül'le yasağa alternatif olarak hangi yöntemlerin kullanılabileceğini de konuştuk. Akgül, yasağa neden olan 11 videonun zaten Türkiye'den erişime kapatıldığını vurguladı.

Siteye toptan yasak getirmek yerine nesne temelli filtreleme uygulanabileceğini söyleyen Akgül, böylece bütün internet kullanıcılarının ifade özgürlüğünün engellenmemiş olacağını vurguladı. İnternette zararlı içerikle mücadele için internet servis sağlayıcılarının da birtakım çözümler sunduğu, bu hakkın bireylere bırakılması gerektiği de Akgül'ün altını çizdiği noktalar arasındaydı.

Akgül'le yaptığımız söyleşinin tamamını sağ üst köşedeki bağlantıyı tıklayarak dinleyebilir ya da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG