Erişilebilirlik

İnternet Düşmanları


İnternet Düşmanları
İnternet Düşmanları
<!-- IMAGE -->

Başkan Barack Obama, bilgi akışı ne kadar serbest olursa bir toplumun o kadar güçlü olacağını, çünkü vatandaşların, hükümetlerini yaptıklarından sorumlu tutabileceğini söyledi. Dünyanın dört bir yanında ticaretin temeli olan serbest bilgi ve fikir akışı, ekonomik büyüme ve refahı da teşvik eder. İnternet'te serbest bilgi edinme ve özgür ifade hakkı teşvik edilmesi gereken bir güç kaynağıdır.

Ne yazık ki, bu haklar tehdit altında. Birçok hükümet, yazışmaları engellediği gibi haberleşmek için İnternet kullanan kişileri taciz ediyor ya da baskı uyguluyor. Geçen yıl, İran’da blog yazarları tutuklandı, Çin’de sansür arttırıldı ve Burma’da İnternet kafelerine baskınlar düzenlendi. Ayrıca rekabet eksikliği, açık ve saydam yönetmeliklerden yoksun bir ortam İnternet ağlarının gelişmesini önlüyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü dünyanın dört bir yanında 70 İnternet kullanan rejim aleyhtarının sayfalarında yazdıkları yüzünden tutuklandığını bildirdi. Kişilerin internete koydukları yazılar nedeniyle tutuklanmalarının yanısıra dünyada yeni tür sansürler gelişmeye başladı. Bazı hükümetler internet sitelerini hükümet yanlısı yorumlarla doldurup muhalif sitelere saldırılar düzenlerken diğerleri siteleri engelleyen ya da bilgileri süzgeçten geçiren gelişmiş koruma duvarları dikmeye devam etti.

Hiçbir ülkenin serbest bilgi akışını baskı altına almaması gerekir. Serbestçe konuşma ve yazarken eleştirme özgürlüğü bir temel haktır. Sadece Amerika’da değil, bütün dünyada serbest bilgi akışı liderleri yaptıklarından sorumlu tutarak ve açık tartışma ortamını teşvik ederek iyi yönetimlerin işbaşına gelmesini sağlamıştır.

XS
SM
MD
LG