Erişilebilirlik

Washington'da 'Yeni Afganistan Stratejisi' Tartışılıyor


Amerikalı üst düzey yetkililer, Başkan Barack Obama’nın yeni Afganistan stratejisinin Talebanı geriletecek en iyi yol olduğunu savundu.

Obama, dün akşam Afganistan’a 30 bin ek asker göndereceğini ve Amerikan kuvvetlerinin güvenlik sorumluluğunu Afgan kuvvetlerine devrederek Temmuz 2011’den itibaren çekilmeye başlayacağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Senato Silahlı Hizmetler Komisyonunda yaptığı açıklamada yeni planın Amerika ve müttefiklerini gelecekte terör saldırılarından koruyacak en etkili yol olduğunu belirtti.

Savunma Bakanı Robert Gates, uluslararası askeri çabalar sonuç vermezse Taleban’ın ülkenin büyük bölümünde kontrolü ele geçireceğini ve el-Kaide’nin buralarda yeniden üslenme olanağı bulacağını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Başkan Obama’nın komutanlara Taleban ile mücadelede gerekli kaynağı sağladığını ancak asıl sorunun asker sayısı değil Afgan hükümetinin iyi yönetim göstermesi olduğunu vurguladı.

Bazı Kongre Üyeleri Kaygılı

Obama’nın yeni Afganistan stratejisi bazı Kongre üyeleri tarafından kaygıyla karşılandı. Bu üyeler arasında Demokrat partililer de bulunuyor.

Hem Demokrat hem Cumhuriyetçi üyeler, seçmenlerinin birçok iç sorun dururken Amerika’nın Afganistan’daki askeri varlığını arttırmasını sorguladıklarını bildirdi.

Eski başkan adayı Cumhuriyetçi Senatör John McCain, ek asker gönderilmesini desteklerken çekilme takvimi konmasına karşı çıktı, bunun sadece Taleban ve el-Kaide’yi cesaretlendireceğini önesürdü.

Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Carl Levin de yeni stratejiyi destekledi ve çekilme takvimi konmasının Afgan hükümetini başarılı olmaya zorlayacağını söyledi.

Demokrat Partili Senatör Russell Feingold ise ek asker göndermenin, Pakistan’ı istikrarsızlığa sürükleyeceğini önesürerek, Kongre’nin ek bütçeyi onaylamamasını istedi.

XS
SM
MD
LG