Erişilebilirlik

İsviçre'de Minare Yasağına Tepki


İsviçre’de minare inşaatlarının yasaklanmasını öngören referandum tepkiyle karşılandı.

İsviçre hükümeti ve Müslüman insan hakları gruplarının ardından Fransa Dışişleri Bakanı da referandumda evet oyu çıkmasını eleştirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner referandumun bir “skandal” olduğunu ve “hoşgörüsüzlüğü temsil ettiğini” söyledi. Cenevre’de Müslüman gruplar referandum sonucundan üzüntü duyduklarını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

İsviçre Hükümeti ve bazı milletvekilleri sağcı partilerin girişimiyle yapılan referandumun İsviçre anayasasını ihlal ettiğini savunuyor. Ancak yetkililer referandum sonuçlarını da kabul ettiklerini ve minare inşaatına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Referandumda halkın yüzde 58’i yeni minare inşaatlarının yasaklanması yönünde oy kullandı. Oylamadan sonra Hollanda’da göçmenlik karşıtı siyasetçiler de benzer bir referandum yapılması çağrısında bulundu.

Referandum milliyetçi İsviçre Halk Partisi ve Federal Demokratik Birlik Partisi'nin girişimiyle yapıldı. Bu gruplar minarelerin siyasi bir sembol olduğunu, aşırı eğilimli gruplar tarafından finanse edildiğini savunuyor.

İsviçre'de 400 bin Müslüman yaşıyor ve nüfusun yüzde 5'ini oluşturuyor. Ülkede inşa edilmiş dört minare bulunuyor.

XS
SM
MD
LG