Erişilebilirlik

İsviçre'deki 'Minare Tartışması' Almanya'ya da Sıçradı


İsviçre'de minare inşasının yasaklanmasını öngören halkoylamasının ardından tartışmalar Almanya'ya da sıçradı.

İsviçre’de yeni minare inşasının yasaklanmasına ilişkin referandumun sonucu Almanya’nın önde gelen gazetelerinin ana sayfalarında manşetlere çıktı. Aynı şekilde televizyonlardaki haber programları da halkoylamasınının sonucunu ilk haber olarak ve geniş yorumlarla yansıtıyor.

İsviçreliler’in çoğunluğunun minare yapımının yasaklanması yönünde oy kullanması, Alman siyasetçiler arasında da polemiğe yol açtı. İktidardaki Birlik Partileri’nden iç politika uzmanı ve Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, Almanya'da İslam korkusunun yaygınlaştığını ve Almanlar arasındaki konuyla ilgili endişelerin ciddiye alınması gerektiğini açıkladı. Hıristiyan Demokrat Parti CDU Berlin Eyaleti Başkanı Frank Henkel ise, Almanya’daki İslami kurumların İsviçre’deki referandumdan gerekli sonuçları çıkarmaları ve burada planladıkları cami inşaatları konusunda paylaşımcı ve kamuoyuna açık bir çizgi izlemeleri çağrısında bulundu.

Almanya’da da benzer sorunlar yaşandığını öne süren Henkel, tartışmaların din özgürlüğünü sınırlamadan yürütülmesi gerektiğini de belirtti. Konuyla ilgili sert bir başka tepki, Almanya Eski Müslümanlar Merkez Konseyi’nden geldi, Konsey Başkanı Mina Ahadi, Almanya’da benzer bir yasak getirilmesini isterken, minare yasağının esasında siyasi İslam’a, şeriata ve başörtüsüne karşı bir simge olduğunu savundu. Bu arada konuyla ilgili bir televizyon kanalında yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Almanların yüzde 90’ı minarelerin Almanya’da da kendilerini rahatsız ettiği görüşünde.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat ise referandum sonucunun Avrupa toplumlarının henüz göçmen kabul etme olgunluğuna ulaşmadığını gösterdiğini dile getirdi. İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da İsviçre’deki referandumun sonucunun Almanya’ya sıçramasının burada yaşayan Müslümanları rahatsız eden gereksiz bir tartışma olduğu görüşünde.

Almanya’da son olarak Köln kentinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB tarafından Köln Katedrali’ne 3 kilometre uzaklıkta yapımına başlanan 2 bin kişilik Merkez Camii büyük tartışmalara neden olmuş, aşırı sağcı Pro Köln adlı dernekle bazı vatandaşların caminin yapımına karşı başlattığı kampanya kapsamında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden aşırı sağcı ve ırkçılar gösteriler yapmıştı.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak izleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG