Erişilebilirlik

Avrupa'dan İsviçre'ye 'Minare' Tepkisi


İsviçre’de düzenlenen minare referandumu tartışmaları da beraberinde getirdi. Tartışmaların odağında ise dini özgürlükler var. Yasaklama kararı gerek dinler arası diyalog gerekse dini özgürlükler konusuna büyük önem veren Brüksel’de ciddi yankı buldu.

Aslında günün en şansız isimlerinden biri İsviçre Adalet Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf oldu. Avrupa Birliği adalet ve içişleri bakanlarıyla düzenlenen bir toplantı için Brüksel’de bulunan İsviçreli bakan bu konudaki endişeleri gidermeye çalışmak durumunda kaldı. İsviçre Adalet Bakanı referandum sonucunu "Yasak Müslümanları değil, İslamcı köktenciliği hedefliyor" mesajıyla savunsa da pek ikna edici olamadı.

Karara önemli tepkilerden biri Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’ten geldi. İsveç Göçmen Bakanı Tobias Billstrom, "bu konunun referanduma götürülmeye uygun olmadığını" söyledi.

İsviçre’nin referandumuna epey şaşırdığını ifade eden Billstorm. “Bence bu tür konuları referanduma götürmek biraz garip" dedi. İsveç'te dini özgürlükler nedeniyle benzer nitelikte bir referandum düzenlemenin çok zor olduğunu belirten Billstrom, "İsveç’te biz bu tür konuları şehir planlaması kapsamında ele alıyoruz” iafedelerini kullandı. Avusturya İçişleri Bakanı Maria Fekter de "Avusturya’da din özgürlüğü var ve minarelerle ilgili kararlar şehir planına uygunluğa göre alınıyor" dedi.

Aslında bu iki bakanın ifadeleri Avrupa Birliği’nin genel havasını yansıtır nitelikte. Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt, bir radyoya yaptığı açıklamada "Her yönüyle olumsuz bir sinyal olduğu açık" ifadelerini kullandı.

Karara Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Lluis Maria de Puig de tepki gösterdi.

Kararın halk tarafından alınmış olmasına karşın endişe kaynağı olduğunu kaydeden De Puig, "Bu referandumun sonucu hoşgörü, diyalog ve diğer insanların inançlarına saygı değerlerine aykırı" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu adına ise en üst düzey açıklama Başkan Yardımcısı Jacques Barrot’dan geldi. Komisyon’un bu konuda tavır almasının gerekli olmadığını ifade eden Barrot, buna gerekçe olarak ise İsviçre’nin Avrupa Birliği üyesi olmamasını ve kararın demokratik bir sürecin soınunda alınmış olmasını gösterdi.

Widmer-Schlumpf'la da bir araya gelen Barrot, İsviçreli bakanın ülkedeki Müslümanların dini özgürlüklerden yararlanmalarına engel olunmayacağı konusunda garanti verdiğini söyledi.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG