Erişilebilirlik

Obama Afganistan Emrini Verdi


Beyaz Saray, Başkan Barack Obama’nın Afganistan stratejisiyle ilgili kararını danışmanları ve üst düzey komutanlarla paylaştığını ve gerekli emirleri verdiğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın bu konuya uluslararası bir sorun olarak baktığını ve yabancı liderlerle de görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Obama’nın görüşlerini aldığı liderler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve İngiltere Başbakanı Gordon Brown bulunuyor. Beyaz Saray’a göre, Obama, yarın kararını açıklamadan önce, Afganistan ve Pakistan devlet başkanlarıyla da telefonda görüşecek.

Obama’nın konuşmasında Washington’un Afganistan’a ayıracağı kaynakların sınırlarını çizmesi, Amerika’nın sonsuza kadar Afganistan’da kalmayacağını bir kez daha vurgulaması ve Afgan güvenlik güçlerinin eğitimi konusundaki adımları sıralaması bekleniyor.

Kongre'de Maliyet Tartışması

Amerika’da işsizlik yüzde 10’un üzerinde çıkmış durumda. 2009 yılı bütçe açığı 1,4 trilyon dolar. Ayrıca sağlık reformu gibi, ülke içi programların maliyetinin nasıl karşılanacağı yetkilileri düşündürüyor. Böyle bir ortamda, üstelik Irak savaşının ağır mali yükünden henüz kurtulmadan, Afganistan’daki operasyonları genişletmeye, ülkenin mali gücünün yetip yetmeyeceği tartışılıyor.

Bağımsız Senatör Bernie Sanders’a göre Amerika bu yükü kaldıracak durumda değil. Sosyal Demokrat Vermont Senatörü Sanders, “1930’lu yılların ağır bunalımından bu yana en büyük ekonomik bunalımdan geçiyoruz. Amerikan orta sınıfı çöküyor. Bu durumdayken savaşı genişletmeye bir anlam veremiyorum,” diyor.

Senatör Sanders, Demokrat Kongre üyelerinin, Afganistan savaşının maliyetinin özel bir vergiyle karşılanması önerisine destek veriyor. Ancak bazı Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in tamamı, uluslararası terörizmin kol gezdiği bir ortamda, maliyeti çok yüksek bile olsa, Amerika’nın bu savaşı kaybetmemesi gerektiğine inanıyor.

Güney Carolinalı Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham Başkan Obama’nın yarınki konuşmasında tüm dünyaya, askerlerimize ve kendisini dinleyenlere, 11 Eylül gibi bir felaketin bir daha gerçekleşmemesi için gereken herşeyi yapacağını söylemesini istiyor. Senatör Graham, yeni bir savaş vergisi koymak yerine, kamu harcamalarında kesintiye giderek Afganistan masraflarının karşılanmasını da öneriyor.

Kamuoyu yoklamaları Afganistan savaşına halk desteğinin giderek azaldığını gösteriyor.

Afganistan savaşının mali boyutu, üzerinde önemle durulan bir konu. Bazı Cumhuriyetçiler Afganistan savaşı üzerinde yoğunlaşmak için sağlık reformu tartışmalarının rafa kaldırılmasını istiyor. Buna karşılık Demokrat Partililer, Afganistan yüzünden, iç sorunların ikinci plana itilmesinden büyük kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG