Erişilebilirlik

Tahran Hükümeti 10 Yeni Tesis Daha Kuruyor


İran, Natanz’taki tesise benzer 10 yeni uranyum zenginleştirme tesisi kuracağını açıkladı.

Resmi haber ajansı, bu tesislerden 5’inin nerede kurulacağına karar verildiğini, diğer 5’i içinse yer arandığını bildirdi. İran’ın Atom Enerji Dairesi başkanı Ali Ekber Salihi, yeni tesislerin saldırılara karşı korunaklı olması amacıyla dağın içine inşa edileceğini ve uranyum zenginleştiren santrifüjlerin daha verimli hale getirileceğini söyledi.

İran hükümetinin bu kararı, nükleer programı konusunda Tahran’a uzun süredir baskı yapan Batılı ülkelerden tepki aldı.

Amerika İran’ın uluslararası sorumluluklarına uymadığını ve bu kararın, uluslararası toplumdan daha fazla soyutlanmaya yol açacağını bildirirken, İngiltere İran’ın kararından ciddi endişe duyulduğunu kaydetti. Almanya da İran hükümetini uluslararası kamuoyuna karşı verdiği sözleri ve sorumlulukları yerine getirmeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise nükleer faaliyetlerini durdurmayı reddeden İran’a karşı yaptırım kararı aldı.

Dün İran parlamentosu Cumhurbaşkanına, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliğini azaltma çağrısında bulundu. Çağrı, Kurum’un Tahran yönetimini bir uranyum zenginleştirme tesisini gizlemesi nedeniyle sert şekilde uyarmasını izledi.

İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise, uluslararası toplumun baskıyı sürdürmesi halinde, işbirliğinin kesilebileceğini söyledi.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin geçen haftaki karar tasarısında, Tahran'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına ve bugüne kadar yapılan uyarılara rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetlerine, ara vermeden devam ettiği belirtiliyordu.

XS
SM
MD
LG