Erişilebilirlik

Hükümetin Yeni Mammogram Kararı Tartışma Yarattı


Amerikan hükümeti tarafından kurulan bir sağlık komisyonu, kadınların ne kadar sıklıkta mammogram çektirmesi gerektiği konusunda yeni bir tavsiye kararı yayınladı. Buna göre, çoğu kadın için 50 yaşından önce mammogram çektirilmesi gerekmiyor. Bu yaş limiti daha önce 40’tı. Geçtiğimiz hafta açıklanan komisyonun kararı tepkilere yol açtı.

Meme kanseri tedavisi gören ve hastalığı yenmeyi başaran Nancy Gaul Amerikan hükümetinin yayınladığı yeni tavsiyeyi reddediyor. Gaul, “Bu haber beni çok şaşırttı. Eğer 40 yaşında mammogram çektirmeseydim bugün hayatta olmazdım,” diyor. Mammogramın meme kanserinden ölümleri azalttığı biliniyor. Ancak komisyona göre yeni uygulama, gereksiz testleri, acı veren biyopsileri ve radyoaktif ışınlara maruz kalma riskini azaltacak. Komisyon üyelerinden Doktor Diana Petitti, “Mamagrom 40-49 yaş arası yapıldığında sağladığı yarar daha az, hata riski daha fazla oluyor,” diye konuşuyor. Hata riskinin fazla olması genç kadınların göğsünün yaşlı kadınların göğsünden daha sert olmasıyla bağlantılı. Dolayısıyla genç kadınlarda tümör tespit etmek daha zor. Komisyon 50 yaş üstü kadınlarda da mammogramın her yıl yerine, iki yılda bir yapılmasını tavsiye ediyor. Dr. Petiti’ye göre iki yılda bir testten geçmek kanserden ölümleri ve aynı zamanda mamagramın zararlı yan etkilerini de azaltacak.

Doktor Marissa Weiss hastalarına 40 yaşından itibaren her yıl mammogram çektirmelerini önermeye devam edeceğini söylüyor. Weiss şöyle konuşuyor: “Meme kanseri kadınları en çok etkileyen kanser tipi. Mammografi hayat kurtaran bir test. Yeni komisyon kararını desteklemiyorum.” Amerikan Kanser Derneği de yeni tavsiyeyi kabul etmiyor. Komisyonun gözden geçirdiği tüm verileri incelediklerini belirten dernek 40 yaşından itibaren her yıl mammogram çekilmesini önermeye devam edecek. Amerikan Kanser Derneği ve diğer sağlık kuruluşları Amerika’da sigorta şirketlerinin 50 yaşın altındaki kadınların mammogram testi ücretini ödememesinden kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG