Erişilebilirlik

27 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Şükran Günü’nün ertesi günü olan ve Noel alışverişlerinin başladığı Kara Cuma’nın bu yıl daha farklı bir anlam taşıdığını yazıyor. Gazete, ekonomik krizin alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdiğini belirtiyor:

"Bu yıl Kara Cuma, ticarette eskiye dönüşün bir göstergesi olabilir. Artık Kara Cuma, sadece büyük perakende mağazaları zincirlerine özgü bir gün olmaktan çıkıyor. Cadde üstündeki dükkanlar da yaptıkları indirimlerle tüketiciyi çekmeye çalışıyor. Müşterilerde artık eski alışveriş çılgınlığı görülmüyor. Bunun tek nedeni harcayacak fazla paraları olmaması değil. Tüketiciler artık daha dikkatli harcama yapıyor. Buna karşılık perakendeciler de daha dikkatli stok yapıyorlar. Belki bu Kara Cuma, altın dengenin yeniden kurulduğu bir gün olarak tarihe geçer… "

New York Times ise elektronik alışverişte satış vergisindeki boşluğa dikkat çekiyor. Gazete bu boşluktan yararlanan firmaların haksız bir avantaj elde ettiklerini vurguluyor:

"İnternetten alışveriş yapanların çok iyi bildiği gibi, bazı perakendeciler satış vergisini topluyor, bazılarıysa toplamıyor. Bunu belirleyen nokta ise, perakendeci firmanın, alışverişi yapan tüketicinin yaşadığı eyalette fiziki bir varlığının bulunup bulunmaması… Bu kural, Anayasa Mahkemesi’nin 1992’de aldığı bir karara dayanıyor. Ancak o dönemde hem elektronik ticaret bu kadar yaygın değildi, hem de perakendeciler için vergi toplamayı kolaylaştıran yazılımlar henüz gelişmemişti. Şimdi adaletin sağlanması için bütün elektronik perakendecilerin satış vergisini toplama zorunluluğu getirilmelidir. Böylece hem haksız rekabet önlenecek, hem vergi yasası tam anlamıyla uygulanacak hem de vergi yükü daha adil biçimde paylaştırılmış olacaktır."

USA Today bazı emekli subayların hem Pentagon’a danışmanlık yapıp hem de Pentagon'la iş yapan firmalarda çalışmasını eleştiriyor. Gazete, bu uygulamaya son verilmesini istiyor:

"Bu emekli subaylara, danışmanlık hizmetleri için saatte 200 ila 340 dolar ödeniyor. Bu rakam, muvazzaf subaylara ödenen paranın iki-üç katı… Ayrıca Pentagon’dan altı haneli emeklilik maaşı alıyorlar. Bütün bunlar yetmezmiş gibi, savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalardan da yüksek maaşlar alıyorlar. Üstelik yarı zamanlı federal memurlar olarak değil, sözleşmeli personel olarak çalıştıkları için, etik kurallara uyma zorunlulukları da yok. Bu yüzden müşterilerinin kimliklerini açıklamak zorunda değiller. Böylece, danışmanlık yaptıkları subaylara, müşterileri adına lobi faaliyeti de yapma imkanına sahipler. Bu sorunun en basit çözümü, Pentagon danışmanlarının savunma sanayindeki firmalar adına çalışmasını yasaklamak ve ücretlerini de hükümetin en üst sınırı olan saatte 80 dolara çekmektir. "

Washington Post Brezilya ile İran arasındaki yakınlaşmaya tepki gösteriyor. Gazete, Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın Ahmedinecad’ı kırmızı halıyla karşılayarak molla rejimine güç verdiğini öne sürüyor:

"Lula, Ahmedinecad’la görüşmesi sırasında İran’da demokrasi yanlısı reform hareketinin kanla bastırılmasına hiç değinmedi. Ahmedinecad’ın soykırımı ve İsrail’in yaşama hakkını inkar etmesinden hiç bahsetmedi. Ancak, İran’ın kendi nükleer programını geliştirme hakkına sahip olduğunu söyledi. Ahmedinecad da buna karşılık Brezilya’nın Güvenlik Konseyi daimi üyeliği düşüncesine destek verdi. Lula’nın güttüğü siyaset, Brezilya’yı daha da güçlü bir hale getirdi. Buna rağmen, Brezilya’nın küresel düzeyde etkili bir güç haline gelebilmesi için, dış politikasına yön veren çağdışı Üçüncü Dünyacılık anlayışından vazgeçmesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG