Erişilebilirlik

Almanya'da İki Üst Düzey İstifa


Almanya Genelkurmay Başkanı ve üst düzey bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Eylül ayında Afganistan’da düzenlenen ve çok sayıda sivilin öldüğü hava saldırısından ötürü istifa etti.

Savunma Bakanı Karl Theodor zu Gutenberg, Orgeneral Wolfgang Schneiderhan ve Bakanlık Müsteşarı Peter Wichert’in istifa ettiğini açıkladı. Bakan, silahlı kuvvetlerin operasyonla ve sivil kayıplarla ilgili bilgi sakladığını söyledi. Bakanlık görevine geçen ay gelen Gutenberg, konudan yeni haberdar olduğunu da sözlerine ekledi.

4 Eylül’de Kunduz’daki hava saldırısında 30 sivil ölmüştü. Operasyon, bir Alman komutanın iki yakıt tankerinin kaçırılmasının ardından NATO’dan hava desteği istemesi sonucu düzenlendi.

Afgan hükümetinin atadığı özel komisyon, yakıt tankerlerinin uçaklarca bombalanması sonucu sivillerle birlikte 69 Taleban militanının öldüğünü de açıkladı.

Yaklaşık 150 Afganlının ölümüyle sonuçlanan 4 Eylül'deki NATO operasyonunda saldırı emrini Afganistan’ın Kunduz kentinde konuşlandırılmış olan Alman birliklerinde görevli albay Georg Klein vermişti. Alman komutan iki benzin tankerini kaçıran ve bir nehri geçerken çamura saplanan Taliban grubuna saldırıda Amerikan uçaklarını görevlendirmişti. Alman ordusunın yetkilileri, olaydan sonra özellikle Afganistan’daki ISAF Birlikleri’nin genel komutanı Amerikan generali Stanley McChrystal’dan gelen eleştiriler üzerine, albayın Birleşmiş Milletler yönetmeliğine uygun olarak hareket ettiğini, kesinlikle sivil kaybı yaşanmadığını iddia etmiş ve savaş kurallarının da ihlal edilmediğini duyurmuştu. Ancak NATO’nun yüksek rütbeli komutanları ise söz konusu albayın, sivillerin bulunduğunu bilerek bombardıman emrini kuralları çiğneyerek verdiği yönünde bir rapor hazırlamışlardı.NATO yetkililerine göre, Alman albayın ABD savaş uçaklarına bombardıman emri verme yetkisi de yoktu.

Bugün Almanya’da ortaya çıkan ve tam şok etkisi yaratan gizli bilgilere göre, olayın Alman ordusu içinde ört bas edilmeye çalışıldığı ve konuyla ilgili detayların gizli tutulduğu anlaşıldı. Durumu doğrulayan Federal Savunma Bakanı Theodor von Gutenberg, kendisinden önceki Savunma Bakanı Franz Josef Jung döneminde gerçekleşen Kunduz saldırısı başta olmak üzere birçok konuda yanlış bilgilendirmeler yapıldığını ve konula ilgili soruşturma açıldığını söyledi.

Olayın basına yansımasının hemen ardından Genelkurmay Başkanı Wolfgang Schneiderhan görevinden istifa etti, Savunma Bakanlığı müsteşarı Peter Wichert’de görevinden alındı. Almanya’da ilk kez bir genelkurmay başkanı görevinden istifa ederken, Berlin’deki siyasi çevreler, eski Savunma Bakanı, şimdiki hükümette ise Çalışma Bakanı olan Jung’un da soruşturmanın derinleşmesiyle istifasının gündeme geleceğini belirtiyorlar. Bu arada hukukçular tarafından yapılan yorumlarda ise Albay Klein’in da Den Haag Uluslararası Ceza Mahkemesi önüne çıkartılması yönünde girişimler olacağı vurgulanıyor.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.



XS
SM
MD
LG